Analys: Ta hjälp av aktiechattarna för att hitta vinnaraktierna

Aktiechattarna kan tyckas vara ett släkte för sig själv. Deras placeringslogik kan också förefalla outgrundlig. Men för den som tror på placeringsdevisen att välja sina egen väg är chattsajterna mycket användbara - för att veta vad man inte ska placera i.

Jämför de två konsultbolagen X och Y som befinner sig i ungefär samma bransch. Affärslogiken är också i stort densamma där lönsamheten i första hand avgörs av konsultorganisationernas beläggning. I fjol omsatte konsultföretaget X runt 1 miljard kronor. Verksamheten tjänar pengar och värderas till 1,8 miljarder kronor på börsen. Företag Y har något större omsättning, 1,5 miljarder kronor i fjol men går med jätteförlust och har ett börsvärde på runt 500 Mkr.

Vilket bolag tror du det chattas mest om? Facit är att bolag X bara har haft två inlägg på chattsajten VCW de senaste två veckorna. Konsultföretaget X heter egentligen Semcon och är en placerarfavorit bland institutionerna. Bolag Y däremot hade hela 1 117 inlägg under samma period. Bolaget är Framfab.

Chattarnas favoritbolag finns nästan uteslutande inom IT-, olje- och gruvindustrin. Med fördel är det spekulativa högriskaktier med osäker utgång, företag med förluster och där positiva eller negativa nyheter och rykten kan sätta kurserna i spinn.

De senaste två veckorna toppar Ericsson inläggslistan med 2 905 bidrag. Hack i häl finns Nokia som haft 2 447 inlägg. På tredje plats kommer Lundin Oil och på fjärde plats Framfab. De här fyra bolagen har haft en särställning och är ensamma om att ha mer än 1 000 inlägg vardera. Sambandet mellan storlek och antal chattinlägg är inte självklart. T ex har Securitas och Stora Enso bara haft åtta inlägg vardera.

Men vad är egentligen bäst? Att satsa på högoddsare som kan ge mycket tillbaka eller säkra kort med lägre avkastningsmöjligheter? En parallell kan dras från spelverksamhet. Där har studier av t ex hästspel i USA visat att majoriteten av spelarna föredrar att satsa på högoddsare. När majoriteten har trängts kring saligheten har oddsen på dessa hästar tryckts ned och inte motiverat risken. Tvärtom har den försiktigare spelstrategin att konsekvent satsa på favorithästar givit bättre betalt. På samma sätt som hästfolket spelar på högoddsarna trängs aktieplacerarna på chattsidorna kring högriskbolagen.

Så minst lika intressant är chattsidorna för att få reda på var trängseln är som minst och därifrån plocka ut intressanta aktier enligt principen att gräset är grönare där ingen stått och stampat tidigare. Trixet är att hålla sig till företagen som det skrivits minst antal inlägg om. För den som söker efter obruten mark är också de stora bolagen diskvalificerade eftersom institutionerna redan har trissat upp priserna på dessa i sin jakt på att följa och förhoppningsvis slå index med några punkter.

Den som läser topplistan på VCW nedifrån och upp hittar på A-listan inte ett enda inlägg om verkstadsföretaget Lindab och skogsbolaget Munksjö. Det gör man inte heller om den tekniska konsulten Scandiaconsult eller fastighetsbolaget Whilborgs. Detsamma gäller för ett 20-tal bolag på O-listan (se listan nedan). Runt ett 40-tal bolag har också mindre än fem inlägg. Så det är bara att börja botanisera. Lycka till.

Hetaste chattobjekten på VCW de senaste två veckorna Antal inlägg 1. Ericsson 2 905 2. Nokia 2 447 3. Lundin Oil 2 433 4. Framfab 1 117 5. Cellpoint 664 6. Sintercast 552 7. Pricer 430 8. Enea Data 393 9. Boss Media 368 10. NAN Resources 364 11. Icon 322 12. Telelogic 311 13. Telia 272 14. Gambro 271 15. Net Insight 257

Bolag utan chattinlägg de senaste två veckorna på VCW B&N Bong (Attract-40) Borås Wäfveri Celtica CF Berg Expanda Graninge Intellecta Invik J&W Kabe Klippan KMT Latour Lindab (A-listan) Malmbergs Elektronik Munksjö (A-listan) Netwise Nibe Pandox Profilgruppen Rörvik Timber Salus Ansvar Scandiaconsult (A-listan) VBG Wedins Whilborgs (A-listan)

Källa: VCW

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.