Analytiker: Coronaviruset en lätt match för 800 räntesänkningar

Ängslan runt coronaviruset har under veckan bleknat bland investerare som köpt upp börser till nya rekordnivåer världen över. Med pengar överallt som nästan inte kostar någonting att låna efter totalt 800 räntesänkningar sedan finanskrisen för drygt tio år sedan är det inte konstigt att "allt går upp", skriver Bank of America i en veckoanalys.
Analytiker: Coronaviruset en lätt match för 800 räntesänkningar - tjur-wall-street-700_binary_6948925.jpg

Torsdagens räntesänkning från den mexikanska centralbanken var nummer 800 sedan Lehman Brothers kollaps i september 2008, skriver Bank of America.

Trenden har främst gynnat techbolag. Det har varit tydligt också under den rapportperiod vi nu är mitt uppe i. I en separat analys från Barclays på fredagen finns en sammanställning som visar att den genomsnittliga vinstökningen i kvartalet varit 34 procent i sektorn, jämfört med samma kvartal 2018. De konjunkturberoende bolagen har samtidigt stått för en vinstminskning på i snitt 18 procent i kvartalet, enligt Barclays.

Obligationsmarknaden har på sitt håll under veckan som gått sett det största inflödet någonsin och aktiemarknaderna tycks ha skakat av sig oron för coronaviruset helt och hållet.

I Stockholm seglade OMXS30-index upp till indradagsrekord på tisdagen, onsdagen och fredagen. Det har även skett ute på Europas börser och i USA med rekordnoteringar för såväl Stoxx 600 som S&P 500.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.