Analytiker: En get kan vinna över Le Pen

Den politiske analytikern Thomas Guénolé dömer ut den franska presidentkandidaten Marine Le Pens vinstchanser i det stundande franska valet, skriver CNBC.
Analytiker: En get kan vinna över Le Pen - le-pen-get-affarsvarlden-700-394_binary_6829781.jpg

Enligt den senaste opinionsundersökningen den 1 mars leder Nationella Frontens partiledare Marine Le Pen inför den första omröstningen i april. Le Pen fick 25 procent jämfört med Emmanuel Macrons 24 procent och Francois Fillons 21 procent, skriver Bloomberg.

Trots en liten tillbakagång för Le Pen räknar marknaden fortsatt med att hon vinner presidentvalet, skriver affärsmagasinet Forbes den 1 mars.

Thomas Guénolé, politisk analytiker på Paris-baserade Science Po, däremot – dömer ut Le Pens chanser.

– Jag vill var extra tydlig för utlänningar och investerare i synnerhet, om en get, bokstavligen en get, tävlar mot Marine Le Pen i den andra röstningen, så vinner geten, säger han till CNBC.

Thomas Guénolé tillägger att det finns många franska väljare som är ”allergiska” till Nationella Fronten och som kommer att ena sig i den andra röstningsomgången i maj för att förhindra att Le Pen ska vinna.

Torsdagen den 2 mars kom också beskedet att EU-parlamentet återigen häver åtalsimmuniteten för Marine Le Pen. Det innebär att Le Pen kan dömas för bildpubliceringar på Twitter där terrorgruppen IS, bland annat, syns halshugga en amerikansk journalist.  

– Varför utreder de mig och inte andra? Jag är parlamentsledamot och jag fördömde Daesh (IS). Det här är en politisk utredning, säger hon till fransk tv, enligt AFP.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.