Analytiker inför Scanias rapport
Men i blickfånget i samband med rapporten står framför allt bolagets bedömning kring efterfrågeutvecklingen i Europa och indikationerna för det fjärde kvartalet.
Den förväntansbilden ger analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat.
– Det är bara att konstatera att det tredje kvartalet är ett svagt kvartal för Scania. Ska man döma av de leveranser som Volvo rapporterat så kommer det uppenbarligen vara fråga om låga leveranser. Visserligen kommer orderingången att fortsätta stiga, men det är ju från riktigt låga nivåer, säger Carl Holmquist, analytiker på Danske Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.
Han får medhåll av en analytikerkollega.
– 2009 är ett förlorat år för Scania, den enda ljuspunkten är Latinamerika som klarat sig relativt bra i den här krisen. Men i samband med rapporten är det framför allt efterfrågeläget som är centralt, ögonblicksbilden och vad man ser framåt. Sedan vill man gärna höra deras syn på produktionsplanerna framåt, om de ser någon möjlighet till att öka denna.
Scanias vd Leif Östling brukar i samband med delårsrapporterna inte sträcka sig särskilt långt framåt i sina marknadsbedömningar. Chanserna att han skulle frångå detta, inte minst med tanke på det osäkra allmänekonomiska läget för 2010, är mycket låga. De indikationer, om några, som lämnas kring utvecklingen för 2010 kommer knappast att vara särskilt detaljerade.
– Scania brukar hålla sig till det innevarande året, så det lär inte komma något om 2010. De kommentarer som lämnas kring läget på lite längre sikt brukar vara ganska så generiska, säger en analytiker.
– Leif Östling brukar säga att långsiktiga fundamenta ser bra ut, jag tror inte att vi kan vänta oss något riktigt konkret för 2010. Men för det fjärde kvartalet så gissar jag att man fortsätter att prata om att man ser en tydlig förbättring på marknaden, men att det sker från låga nivåer, säger Carl Holmquist.
Tecknen den senaste tiden, manifesterat bland annat genom uttalanden från Volvos vd Leif Johansson, pekar på just en förbättring i marknadsläget i Västeuropa, men att förbättringen sker från oerhört låga nivåer.
Indikationerna pekar vidare på att läget på marknaderna i Östeuropa fortfarande är iskallt.
– Just mot bakgrund av det ska bli intressant att höra Scanias syn på marknadsläget i östra Europa i allmänhet och i Ryssland i synnerhet, säger en analytiker.
Förutom marknadsbedömningarna kommer sökarljuset i samband med rapporten också att riktas mot Scanias kassaflöde.
– Kassaflödet är väl det som kanske är mest kritiskt, ser vi ett dåligt rörelseresultat från Scania för kvartalet så kommer kassaflödet inte att se så bra ut, säger en analytiker.
Men även om kassaflödet för kvartalet skulle se svagt ut så finns det inga direkta förväntningar om att Scania skulle varna för ett svagt kassaflöde även för det fjärde kvartalet.
– Det är inget jag förväntar mig, men om det skulle dyka upp är det ju något som är klart negativt. Med ett svagt kassaflöde i det fjärde kvartalet kommer det ju lite press på deras balansräkning, vilken hittills har sett bra ur, säger Carl Holmquist.
Enligt SME Direkts sammanställning av 15 analytikers prognoser förväntas Scania redovisa ett resultat före skatt på 15,7 miljoner kronor för det tredje kvartalet (2.507). Sett till ebit-nivå väntas ett resultat på 214 miljoner kronor (2.820).
Omsättningen förväntas ha landat på 13.624 miljoner kronor (20.434), vilket ger en rörelsemarginal på 1,6 procent (13,8).
Under det andra kvartalet minskade Scanias orderingång på lastbilar med 55 procent, men sekventiellt ökade den med 44 procent jämfört med första kvartalet. Här räknar analytikerna med en sekventiell uppgång för det tredje kvartalet, men det sker från väldigt låga nivåer, framhåller flera analytiker.
En annan punkt på agendan i samband med rapporten är tecken på att läget på kreditmarknaderna börjat ljusna och att åkerierna ser ett ljusare finansieringsläge, något som Volvos vd Leif Johansson nyligen signalerat.
– Det man vill höra är ju också att kreditmarknaden börjar fungera igen, att åkerierna får enklare att finansiera sina köp, säger en analytiker.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.