Analytiker: ”Nokias kurs ska halveras”

Per Lindberg, telekomanalytiker på mäklarfirman Dresdner Kleinwort Wasserstein, går emot övriga analytikerkåren och rekommenderar sälj av Nokia. Han spår att telekomjättens vinstsaga är slut och att är utför som gäller de närmaste åren. Aktien är inte värd mer än 16 euro, 140 kronor.

Det är mer än en halvering jämfört med dagens kurs kring 330 kronor. Ericsson-aktien tror han däremot är köpvärd upp till 90 kronor, inte helt lång ifrån dagens kurs på drygt 110 kronor.

“Jag nedgraderade Nokia från behåll till sälj redan innan rapporten och har därefter bara förstärkts i min tro att Nokia inte kommer att leverera de vinster de utlovat de kommande åren”, säger Per Lindberg.

Andra analytiker som nedgraderad Nokia-aktien efter rapporten tror att aktien trots allt kommer att stiga till uppemot 400 kronor på några månaders sikt. Det här är inte första gången Per Lindberg går emot strömmen av finansanalytiker. I mitten av 1990-talet analyserade han Ericsson på dåvarande Warburg. Han räknade då med att Ericsson skulle höja vinsten med 10-12 procent per år. Aktiekursen återspeglade långt högre förväntningar. Med facit i hand fick Lindberg alltså rätt, även om de kunder som kortsiktigt hoppade på Ericssontåget hann tjäna en slant.

Två teman lyser igenom när Lindberg recenserar telekomindustrin:

1.Mobiltelefoner är konsumentelektronik. Branschettan Nokia kommer därför inte att långsiktigt kunna återfå fjolårets rörelsemarginaler på över 20 procent. Istället kommer marginalen att falla till kanske 9 procent. Det är fortfarande långt över Ericsson och Motorola som får nöja sig med rörelsemarginaler på sex procent långsiktigt.

“Det räcker med att en modell blir fel på en konsumentmarknad så faller försäljningen. Nokias ställning idag är inte mer märkvärdig än Motorolas för några årsedan och ingen kunde då förutspå de problem bolaget skulle få. Nokia kan få liknande problem nu när det är nyförsäljning till gamla kunder som ska driva tillväxten. På inbytesmarknaden är konsumentbeteendet helt anorlunda”, säger Per Lindberg.

2.Utbyggnaden av nästa generations mobilsystem – 3-G-näten – kommer att dränera lönsamheten för hela branschen. Beskedet från Ericsson att investeringarna de närmsta åren kommer att pressa rörelsemarginalen på system visar vad det handlar om. Därtill tror Per Lindberg att utbyggnaden av 3-g-näten kommer att kanabalisera på 2-g-näten. Operatörerna kommer att tvingas prioritera det nya helt enkelt. Effekten blir att tillväxttakten på systemsidan stannar på 17-18 procent istället för 25-30 procent, som branschen själv talar om.

“Jag tror att Ericsson har en mycket bättre sits på systemmarknaden än Nokia. Ericssons forskningsbudget ligger redan i dag dubbelt så högt som Nokias. Jag förstår inte hur Nokia ska kunna delta i tillväxten på marknaden utan att dra på sig kostnader. Målsättningen att ta 35 procent av alla nya 3-G-kontrakt blir bara ännu mer orealistisk”, säger Per Lindberg. Någon brådska är det inte heller. Marknaden för 3-G kommer inte att ta fart förrän 2004-2005.

Han tror inte heller på att mobiltelefonförsäljningen kommer att ta fart mot slutet av 2001 i den takt Nokia talar om. Nokia räknar med att försäljningen under det andra halvåret mer än väl ska kompensera för en svag utveckling under det första kvartalet i år. Mot slutet av året ska rörelsemarginalen återigen ligga över 20 procent.

“Nokia talar om de kommande GPRS-telefonerna. Men de kommer kanske bara utgöra några miljoner telefoner. Det motsvarar några enstaka procent av Nokias försäljning och räcker inte för att lyfta resultatet”, säger Per Lindberg.

Dresdners prognos:

Nokia, milj euro 2000 2001p 2002p

Operativt resultat 5 776 5 730 5 690 Vinst/aktie, euro 0,84 0,77 0,73

Ericsson, mkr 2000 2001p 2002p

Operativt resultat 31 200 26 250 36 890 Vinst/aktie, kr 2,65 2,03 2,92

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight