Analytiker: Skanska-aktien har fått för mycket stryk

Under onsdagsmorgonen vinstvarnade Skanska. "Det är förvånande att det krävs fler ågärder", säger Paretos analytiker Hjalmar Ahlberg.

Byggjätten Skanska vinstvarnar för det fjärde kvartalet 2017. Rörelseresultatet för helåret 2017 väntas landa på 5,3 miljarder kronor. Det kan jämföras med en konsensusprognos på knappt 6,6 miljarder kronor enligt SME Direkt.

”Resultatet för byggverksamheten utanför Norden är mycket otillfredsställande under det fjärde kvartalet 2017”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Hjalmar Ahlberg, analytiker på Pareto Securities, säger att det är den nya vd:n Anders Danielsson som har en ny syn på verksamheten.

– Nedskrivningarna de senaste två åren har varit relaterade till projekt, men nu handlar det om nedskrivningar av goodwill. Och så generella kostnadssänkningar, säger han.

En av åtgärderna som ska få bukt med Skanskas lönsamhet är en omstrukturering av byggenheterna i Polen. Hjalmar Ahlberg är förvånad över att det krävs så mycket arbete med de polska verksamheterna.

– Man kände till problemen i Polen men man hade nog inte räknat med att det skulle krävas så mycket. Man trodde nog det var färdigt i och med tidigare åtgärder, när man bland annat skar ner personalstyrkan med 1000 personer.

Enligt Hjalmar Ahlberg diskuterades inte de sedan tidigare problemtyngda projekten i USA i morgonens conference call.

– Det var inte alls mycket kommentarer kring USA där de har haft mycket projektnedskrivningar. Det såg ut att vara okej detta kvartal, även om man inte fått se detaljerna.

Han tror att Skanska har ett ljusare år framför sig.

– Det är klart det är negativt nu för Q4 2017, men det ser inte ut som att man behöver dra ner estimaten för 2018 egentligen, utan detta handlar om engångskostnader. Det är kortsiktigt negativt, men det kan ju snarare bli bättre lönsamhet framöver

Den nya vd:n styr också om i koncernledningen. Ekonomi- och finansdirektören Peter Wallin, personaldirektören Veronica Rörsgård, Nordenchefen Pierre Olofsson och Christel Åkerman får lämna koncernledningen.

Hjalmar Ahlberg säger att Anders Danielssons verkar vilja satsa mer på kärnverksamheten i Skanska.

– Den nya vd:n verkar tycka de har haft små projekt som inte varit lönsamma, utan man ska istället satsa på de större projekten.

Hjalmar Ahlberg tycker att aktien är fortsatt köpvärd.

– Vi tycker den har fått för mycket stryk av svensk bostadsmarknad som är 10-15 procent av deras ebit. Verksamheterna i Polen tynger såklart, men USA-projekten ser ut att ha bottnat.

Skanska-aktien är ned 5,5 procent klockan 10.15 på onsdagen.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.