Analytiker spår starkt första kvartal för Avanza

Flera analytiker är optimistiska kring att den höga aktiviteten på den turbulenta börsen i coronaviruskrisens spår ska ha gynnat nätmäklaren Avanza som kommer med kvartalsrapport den 21 april.
Analytiker spår starkt första kvartal för Avanza - avanza-700_binary_6955273.jpg

ABG Sundal Collier tror att Avanzas delårsrapport för det gångna kvartalet blir rekordstark. Det framgår av den analys där ABG:s rekommendation för Avanza höjs till köp med oförändrad riktkurs på 98 kronor, vilket Nyhetsbyrån Direkt rapporterade om tidigare på fredagen.

I analysen hänvisas det till att månadsdata har visat ett rekordhögt inflöde av nya kunder till Avanza i kvartalet, samtidigt som antalet provisionsgenererande avslut per dag också låg på en rekordnivå.

“Vi har historiskt varit negativa till Avanzas höga värdering, men aktien handlas nu 22 procent under sitt historiska genomsnitt”, framhåller analyshuset. Att andelen blankare i aktien har stigit kan leda till en kursuppgång ifall de behöver täcka sina positioner inför rapporten, tror ABG.

SEB, som visserligen också har höjt sin rekommendation men bara till behåll, påtalar dock att aktivitetsuppgången sannolikt kan väntas sjunka undan såsom de flesta toppar brukar göra och att intjäningen därför väntas sjunka under nästa år.

Banken höjer inte sina estimat för courtageintäkterna avseende åren 2021-2022, och sänker snarare vissa estimat eftersom börserna har sjunkit. Högre stibor-ränta väntas dock gynna nätbanken, enligt SEB.

“Aktien ser tilltalande ut ifall takten i kundinflödena ligger kvar”, skriver SEB som emellertid sänker riktkursen från 97 till 90 kronor.

Avanza-aktien var på fredagseftermiddagen upp 13 procent till 92:10 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco