Analytikern: ”Då kommer Astra Zeneca studsa upp igen”

Astra Zenecas aktie tappar – trots att bolaget slår förväntningarna, höjer helårsprognosen och miljardsatsar i USA. Ett cancerprojekt och utredningar i Kina ligger som en våt filt över aktien. "Problemet är en multipel som kollapsat", säger Handelsbankens analytiker Mattias Häggblom till Affärsvärlden.
Analytikern: ”Då kommer Astra Zeneca studsa upp igen” -
Pascal Soriot, VD Astra Zeneca och Mattias Häggblom, analytiker Handelsbanken. Foto: TT / Handelsbanken

Astra Zeneca Q3-rapport var snäppet bättre än analytikernas förväntningar. Omsättningen landade på på 13,6 mdr dollar för det tredje kvartalet, mot analytikerkårens förväntade 13,1 mdr dollar. Justerat resultat per aktie blev 2,08 dollar (1,73), 1% bättre än analytikerkonsensus.

“Det är svårt att inte tycka att rapporten är väldigt bra. De är starka där man vill att de ska vara starka”, säger Handelsbankens analytiker Mattias Häggblom till Affärsvärlden.

Läkemedelsjätten höjer helårsprognosen för totala intäkter och vinsten per aktie för kärnverksamheten. Från att tidigare ha trott på en tillväxt i “mid teens” (15-17%), så gör Astra Zeneca nu bedömningen att det kommer vara i “high teens” (18-19%).

“Problemet är en multipel som har kollapsat i ljuset av oro för cancerprojektet Dato-DXd och sen två veckor tillbaka utredningen av bolagets Kina-chef”, säger Mattias Häggblom.

I augusti och september kom det två bakslag för läkemedlet:

  • En fas 3-studie visade ingen statistiskt säkerställd förbättring vid generell överlevnad jämfört med ett annat cancerläkemedel som redan finns på marknaden.
  • I en annan studie meddelade bolaget att Dato-Dxd inte nådde upp till målen om generell överlevnad i en fas 3-studie med bröstcancerpatienter.

KINA ÄR DEN VÅTA FILTEN

Aktien steg initialt vid Stockholmsbörsens öppning men är vid 13-tiden ned 2%. Sen slutet av sommaren har aktien fallit 25%.

“Baserat på rapporten trodde jag aktien skulle upp 2–3%. Nu väntar vi på analytikerkonferensen som hålls i eftermiddag”, säger Mattias Häggblom.

Frågan är nu hur bolagets VD Pascal Soriot kommunicerar kring utredningarna i Kina. I rapporten kommenterar bolaget att man tar händelserna på stort allvar.

“Astra Zeneca har inte mottagit någon information om att bolaget är under utredning. Om det efterfrågas kommer Astra Zeneca att fullt ut samarbeta med de kinesiska myndigheterna”, skriver bolaget.

“Antingen så tycker Pascal Soriot att ‘vi har ingen situation’. Eller så har han insett allvaret givet hur kursen har betett sig. Och vill därför berätta vad Astra Zeneca gjort för att skydda bolaget från fel framåt”, resonerar Mattias Häggblom.

Astra Zeneca skriver i rapporten att de är medvetna om ett antal individuella utredningar av kinesiska myndigheter. Utredningar rör både nuvarande och tidigare anställda.

Anklagelserna rör sjukförsäkringsbedrägeri, illegal import av läkemedel samt brott mot dataskydd. Astra Zenecas Kinachef Leon Wang har frihetsberövats och enligt uppgifter till Bloomberg är ytterligare fyra misstänkta för brott.

“Det är svårt att säga att vi vill ha mer information från bolaget. För bolaget är ju, om vi ska tro dem, inte under utredning utan endast enskilda anställda. Så det är svårt för dem att säga så mycket mer om de faktiska situationerna. Det de kanske kan prata om är deras interna rutiner och deras interna processer”, säger Handelsbankens analytiker.

I förra veckan svarade finanschefen Aradhana Sarin på analytikernas frågor under ett Zoom-möte.

“De sa att de inte ska växa lika fort i Kina fram till 2030 och att deras 2030-mål inte bygger på att Kina ska vara draglok”, återger Mattias Häggblom.

AKTIEN BÖRJAR VARA INTRESSANT

Handelsbanken har en neutral syn till aktien på 3 månaders sikt, men är positiva på lång sikt. Givet hur mycket den har fallit tycker Mattias Häggblom att den börjar se intressant ut även på de här nivåerna.

“Förr eller senare har gummisnodden dragits ut för mycket och för långt på nedsidan. Då kommer den att studsa upp igen. Rapporten och siffrorna är bra och det är hjälpsamt att de är bra”, säger han och fortsätter:

“Våta filten har varit Kina och det är därför man kommer tillbaka till det. Så frågan blir lite: när kan man dra ett streck över Kina-historien?”

Sannolikt inte i närtid bedömer Mattias Häggblom.

Positivt med ny FDA-ansökan

Utöver utredningen i Kina har aktien också pressats av information i augusti och september kopplat till bolagets lungcancerläkemedel Tagrisso. I tisdagens rapport skriver bolaget om positiva resultat för läkemedlet som också fått nytt godkännande i USA. Dessutom har Astra Zeneca dragit tillbaka en gammal ansökan till FDA för läkemedlet Dato-DXd och istället skickat in en ny.

Det kan tolkas på två sätt, enligt Mattias Häggblom.

“En del tar säkert dagens besked som en bekräftelse på: vad var det jag sa? Det här är inget bra projekt.”

Mattias Häggblom är positivt inställd till att bolaget skickat in en ny FDA-ansökan.

“Ingen hade nog väntat sig att de skulle lämna in en ny ansökan, fast för en annan nisch av lungcancerpatienter”, säger Mattias Häggblom som menar att bolaget skickat in en ny ansökan baserat på feedback från FDA.

Det innebär att man tar bort risken marknaden prisade in för ett negativt besked från FDA i december och istället ökar sannolikheten för ett positivt beslut.

MILJARDSATSAR I USA

Läkemedelsjätten ska också investera ytterligare 3,5 mdr dollar i forskning och utveckling i USA. Investeringarna uppges ingå i bolagets ambition att nå intäkter på 80 mdr dollar år 2030. En satsning som är logisk av tre skäl enligt läkemedelsanalytikern:

  1. Ny president i USA.
  2. Bolaget har redan höjt sin Capex-guidning med 50% jämfört med förra året.
  3. Det nya amerikanska lagförslaget Biosecure act, som hindrar amerikanska företag från att arbeta med vissa kinesiska bioteknikleverantörer.

“Det kommer inte som en blixt från klar himmel idag. Jag tror att tajmingen är att vi har en ny administration på gång i USA. Plus att det är logiskt för att bolaget ser att de behöver det med sina nya, mer komplexa läkemedel de har i pipeline. Och så kan de inte investera mer i produktion i Kina”, säger han.

Astra Zeneca, MUSD Q3-2024 Konsensus Förändring mot konsensus Q3-2023 Förändring
Nettoomsättning 13 565 13 082 3,7% 11 492 18,0%
Justerat resultat per aktie, USD 2,08 2,06 1,0% 1,73 20,2%

Konsensusdata från Bloomberg

Läs mer: Astra Zenecas resultat något bättre än väntat

Läs mer: Analytikern om Astra Zenecas ras och ESG-risken: ”Det är absolut lite läskigt”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.