Analytikern med mångmiljonportföljen

När Martinsson Gruppen på måndagen presenterade sitt bud på IMS är telekomanalytikern Per Lindberg en av de aktieägare som ska ta ställning till prislappen. Utanför bolagets ledning är han en av de största privata aktieägarna i IMS. Per Lindbergs aktieportfölj är dock tämligen rymlig och bara i Stockholmsbörsens småbolag äger han aktier värda runt 170 Mkr.

Med sina 2,2 procent av aktiekapitalet tillhör Dresdner Kleinwort Wassersteins telekomanalytiker Per Lindberg IMS Datas största privata aktieägare. Martinsson Gruppen bjöd på måndagen 4,05 kronor kontant för varje aktie i IMS vilket skulle ge Per Lindberg drygt 2,2 Mkr för sitt innehav.

”Jag har ännu inte haft tid att gå igenom erbjudandet. Huruvida budnivån är rimlig eller ej får jag bedöma senare, det hänger bland annat på styrelsens uttalanden om framtidsutsikterna för bolaget”, säger han.

Per Lindberg själv lär bara göra en halvbra affär på sina IMS-aktier. Av SIS ägarstatistik framgår att han köpte på sig ungefär hälften av sitt innehav i bolaget under det första halvåret 2001. Under den perioden höll sig aktien mestadels över 10 kronor och nådde som högst dryga 20 kronor. Bottenrekordet var 7,50, vilket fortfarande är 85 procent över Martinssons erbjudande.

Per Lindberg fördubblade sedan i slutet av förra året sitt innehav i IMS när han deltog i bolagets nyemission. Teckningskursen i emissionen var 2,20 kronor per aktie vilket ju öppnar för en hyfsad avkastning på den investeringen.

Per Lindberg är ett namn som dyker upp i ägarlistorna för en tämligen lång rad börsnoterade bolag. En genomgång av de bolag där han ingår bland de 50 största ägarna visar på ett samlat aktieinnehav värt cirka 170 Mkr.

Bland annat äger han drygt 4,5 procent av aktierna i Mediteam, där ju Meda lagt ett bud som ledningen i bolaget anser vara för snålt. Även Per Lindberg har instämt i ledningens kritik och sagt att han räknar med högre bud i framtiden. Medas fientliga bud ser nämligen ut att gå i stöpet i och med Mediteams aviserade köp av bolaget Biolin.

I november flaggade Per Lindberg även för att han hade mer än 5 procent av aktierna i Aspiro. Han kallade sitt inhopp i bolaget för en ”räddningsaktion” eftersom bolaget mer eller mindre låg på slaktbänken när han började sina aktieköp vilket räddade kursutvecklingen.

Idag äger Per Lindberg knappt 5 procent av kapitalet i Aspiro efter diverse nyemissioner. Värdet på Per Lindbergs aktier i Mediteam och Aspiro är tillsammans ungefär 6,5 Mkr.

De värdemässigt största innehaven i Per Lindbergs aktieportfölj är Elekta där han äger aktier värda cirka 85 Mkr, Xponcard drygt 30 Mkr, Enea knappa 30 Mkr och slutligen Telelogic för knappt 20 Mkr.

Betydligt mindre summor har han investerat i MSC och Multiq där ägarandelarna är cirka 1 procent.

Borträknat IMS, som rusade upp 65 procent på måndagen efter Martinssons bud, är det Elekta som har gått bäst av Per Lindbergs aktier i år. Elekta lade bakom sig ett mycket starkt 2001 och har hittills i år fortsatt uppåt med 27 procent.

Bra har även Telelogic gått liksom Mediteam och Multiq. Riktigt dåligt har det däremot gått för Aspiro som rasat drygt 55 procent sedan årsskiftet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.