Laddar

Analytikerna: Satsa på Investor – här är investmentbolagen att köpa och sälja

Fem av sju analytiker som följer Investor tycker att aktien är köpvärd. Men det är inte Wallenbergarnas maktbolag som är det investmentbolag som har störst uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs. Det visar Afv:s genomgång av Factsets databas.
Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto
Analytikerna: Satsa på Investor – här är investmentbolagen att köpa och sälja - investmentbolag-analytiker
Foto: TT och Bildbyrån

Kinnevik har varit på tapeten efter att ordföranden James Anderson öppnat för en avknoppning av Tele2 i en exklusiv intervju med Affärsvärlden. Men hur ska man egentligen göra med Kinnevik-aktien? Tre av åtta analytiker har köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen indikerar en uppsida på 38%, visar Factsets data över investmentbolagen. Bolaget är samtidigt ett av två investmentbolag som har säljrekommendationer.

Inget investmentbolag har endast köpråd hos analytikerna. Störst uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs finner vi hos VNV Global med 61%.

Vi noterar att Investor har flest köpråd, där fem av sju analytiker ser aktien som köpvärd. Uppsidan till genomsnittlig riktkurs är – trots köprekommendationerna – blygsamma 10%.

SER NEDSIDA I LATOUR OCH LUNDBERGS

Vidare hittas mest pessimism hos Latour, som har en säljrekommendation av totalt fyra råd. Analytikernas genomsnittliga riktkurs ligger hela 16% under Latours nuvarande aktiekurs. Även i Fredrik Lundbergs investmentbolag ligger den genomsnittliga riktkursen under dagens aktiekurs.

Uppstickaren VNV Global råkar ha nästhögst substansrabatt om knappt 71% bland investmentbolagen, enligt ibindex. Motsvarande siffra för Kinnevik landar på drygt 47% i skrivande stund. Latour sticker ut på andra sidan, där aktien handlas 32% över sitt substansvärde.

Nedan finner du analytikernas köp- och säljrekommendationer samt deras förväntade direktavkastning. Datan är inhämtad från Factset databas och är sorterad i fallande ordning från störst till minst uppsida till analytikernas genomsnittliga riktkurs.

Analytikernas råd för investmentbolagen

Bolag Antal köp Antal neutral Antal sälj Förväntad direktavkastning Upp-/nedsida till genomsnittlig riktkurs
VNV Global 2 1 0 0% 61%
Kinnevik 3 4 1 0% 38%
Investor 5 2 0 1.9% 10%
Industrivärden 2 2 0 2.4% 4%
Linc 0 1 0 0.0% 4%
Lundbergföretagen B 0 3 0 0.8% -8%
Latour 1 2 1 1.5% -16%

 

Läs mer:

Afv:s analytiker om Kinnevik-utspelet: ”Tele2 lämnas utan tydlig huvudägare”

Kinneviks ordförande: ”Vår portfölj ska bli mer koncentrerad till vinnarna”

Senaste köpråden för svenska aktier

Storbankerna gillar svenska aktier: ”Inflationsspöket är bakom oss”

Förvaltare spår ”vinstvarningsbingo” från Hexatronic

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.