Storbankerna gillar svenska aktier: ”Inflationsspöket är bakom oss”

Swedbank har just nu en övervikt i svenska aktier och strategen Robert Oldstrand ser något av ett "drömscenario" framför sig.
Robert Oldstrand. Foto: TT/Swedbank
Robert Oldstrand och Swedbank är förtjusta i svenska aktier för tillfället. Foto: TT/Swedbank

Det var i sin investeringsstrategi för januari som Swedbank höjde svenska aktier till övervikt.

”När sentimentet är risk på, tenderar Stockholmsbörsen att gå bra och inte bara det utan mycket bättre än de flesta andra börser”, säger strategen Robert Oldstrand till Aktiellt.

Han säger vidare att vi lagt ”inflationsspöket bakom oss” och att centralbankerna är klara med sina räntehöjningar. Nästa drag från penningpolitiken blir räntesänkningar. Detta i kombination med att vi förmodligen får en mjuklandning i ekonomin beskriver Oldstrand som ett ”drömscenario, om än bräckligt”.

Vidare är många aktier på Stockholmsbörsen ”attraktivt värderade”, enligt strategen.

”Stor potential”

SEB meddelade i onsdags att de i början av 2024 ser störst potential i ”fjolårets relativa förlorare som nordiska aktier, småbolag och fossilfri energi”. I ett makrobrev skrev de vidare att favoriterna på Stockholmsbörsen ”är de tidigare hårt pressade fastighets- och småbolagen.”

Aktiestrategen Esbjörn Lundevall gav sin syn i samma makrobrev:

”Fastigheter har haft en mycket bra avslutning på 2023 men det finns stor potential kvar i många av dessa hårt pressade bolag”, sa han.

Han sa också:

”Småbolag har också varit pressade och även om jag avskräcks av den höga värderingen på många av småbolagsfondernas favoriter i Sverige så bör det finnas goda förutsättningar för småbolag att utklassa totalindex internationellt och det mönstret bör synas även i Sverige och Norden”

Läs mer:

Analytikerna: Sälj Wallenstam och SBB – här är fastighetsaktierna som är köpvärda

Senaste köpråden för svenska aktier

Peter Benson: Lätt att lockas av magnifika sexan

Preferensaktier: Heimstaden dyrast och fyndläge i SBB D?

Kinneviks ordförande: ”Vår portfölj ska bli mer koncentrerad till vinnarna”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets