Andelen unga aktieägare minskar – SBB och Evolution bland favoritaktierna

Andelen unga svenska aktieägare fortsatte att minska under 2023, visar ny statistik från Euroclear Sweden, som även konstaterar ett trendbrott.
Andelen unga aktieägare minskar – SBB och Evolution bland favoritaktierna - Göteborgare aktieägare Euroclear

Enligt värdepapperscentralen Euroclear Swedens senaste statistik har andelen aktieägare i åldern 21-30 minskat med 3,5 procent under 2023 och bestod av runt 302 000 personer.

”Sedan 2013 har andelen yngre aktieägare ökat, men det var en utveckling som fick sig en törn 2022 och fortsatte nedåt 2023 varför vi nu kan konstatera ett trendbrott. Det kan förklaras av felsatsningar på börsen samt att yngre personer inte har marginaler att invänta en vändning”, säger Krister Modin, analytiker på Euroclear Sweden.

Enligt Modin lämnade drygt 11 000 aktieägare inom gruppen 21-30 år börsen under 2023.

”Det är ingen bra utveckling. Det är viktigt för bolagen att ha en jämn mix av ägare i olika åldersgrupper eftersom de har olika perspektiv på långsiktigheten i ägandet.”

Under 2023 var gruppens favoritbolag på börsen MGI, Plejd, Evolution, SBB och Neobo fastigheter. Av dessa fem bolag gick fyra minus på börsen under året. Enbart Evolution stod för en uppgång om 18 procent. Störst nedgång om 71 procent noterades SBB för.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco
Annons från Carnegie Fonder