Antalet arbetslösa på högsta nivån sedan 1997

I genomsnitt var totalt 437 000 personer inskrivna arbetslösa under 2020. Det är den högsta siffran sedan 1997, skriver Arbetsförmedlingen.
Arbetslöshet, arbetslösheten
Foto: Jessica Gow/TT

Den svenska totala arbetslösheten ökade till 8,8% i december, från 8,7% föregående månad, enligt Arbetsförmedlingens beräkningar. För ett år sedan var nivån 7,4%.

I ett pressmeddelande skriver Arbetsförmedlingen att arbetslösheten redan var på väg uppåt när coronapandemin slog till under våren 2020. Arbetslösheten steg sedan i snabb takt för att sedan stabilisera sig under hösten.

”Coronapandemin slog hårt i en konjunktur som redan var på väg att mattas av. Krisen har också påskyndat en strukturomvandling som innebär att vissa jobb inom exempelvis handeln inte kommer tillbaka”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer har ökat med närmare 24 000 personer jämfört med motsvarande månad ett år tidigare, till drygt 175 000 i december. Även gruppen som varit inskrivna 6–12 månader har ökat.

”Det är oroväckande att långtidsarbetslösheten som redan är på rekordhöga nivåer fortsätter öka och att än fler riskerar att hamna där”, säger Annika Sundén.