Äntligen får internet fart

Efter mycket snackande och lovande börjar utvecklingen mot ettsnabbare internet i Sverige ta fart. Kabel-TV-bolagen har testatatt köra internet i sina kabel-Tv-nät på prov i ett par år. Nustår de alla i startgroparna för att börja erbjuda sinaabonnenter den här tjänsten. Likaså drar Telia igång sinbredbands-satsning, där telenätet in i husen uppgraderas för attklara av internet i blixtsnabba hastigheter.Den här utvecklingen kommer göra det möjligt att skicka rörligabilder och tal över internet, i stället för bara text och bildersom är det vanligaste idag. Hittills har kapaciteten varit fördålig för det. Det saknas bandbredd, som det heter påinternetspråk.

Långsam utveckling

I flera år har det pratats mycket om att öka bandbredden tillhemmen. Tekniken har också funnits där, men den kommersiellautvecklingen har gått långsamt. En orsak är att det handlar omstora investeringar, samtidigt som det har varit osäkert vem somska betala. Det har också funnits en osäkerhet om vilken tekniksom kommer att dominera i framtiden, utvecklingen går fort ochdet gäller att inte satsa på fel häst. I framtiden kommernämligen internet att ta många vägar in i hemmen. Exempelvis hardet talats mycket om nya, högeffektiva mobiltelefoninät.Men för den närmaste, överskådliga, tiden står hoppet till attde befintliga ledningarna in i hemmen uppgraderas för att klaraav internet i höga hastigheter. Det handlar om delskabel-TV-näten, dels de vanliga telenäten.Kabel-TV-näten har fördelen att de från början är byggda för attklara av hög kapacitet. Men för att de ska klara av internet,vid sidan av TV-kanalerna, måste näten byggas om till att klaraöverföring i båda riktningarna. För TV-sändningar behövs juingen returkanal – men det behövs för internet.

Osäkerheten är en bromskloss

Tekniken för att uppgradera kabel-TV-näten har, som sagt,funnits i flera år. Exempelvis har små kommuner, som Ängelholmoch Landskrona, erbjudit internet i sina kommunala kabelnät, iett par-tre år. De här kommunerna har dock haft fördelen att desjälva har ägt både kabel-TV-nätet och fastigheterna. Ettkabel-TV-bolag i exempelvis Stockholm måste förhandla med olikafastighetsägare, som i vissa fall själva måste investera för attuppgradera kabel-TV-näten i sina fastigheter. En annanbromskloss är en osäkerhet om, och i så fall hur mycket,kunderna är beredda att betala för att få internet i raketfart.Det är en viktig anledning till att de stora spelarna har gjorttester bland sina abonnenter så länge.Telias kabel-TV-bolag och Kinnevikskontrollerade Kabelvisionligger främst bland de stora bolagen idag. Båda har gått ut mederbjudanden till sina abonnenter i vissa områden. Även de andrabåda stora kabel-TV-bolagen, Stjärn-TV och Sweden Online, harlåtit abonnenter testa snabbare internetkopplingar och går snartut med erbjudanden till fler abonnenter. Osäkerheten kringprissättningen gäller emellertid fortfarande. Som framgår avtabellen skiljer sig priserna en hel del mellan bolagen. Detkommer sannolikt också att hända en hel del med priserna i år.Särskilt Telia har en nyckelroll i utvecklingen mot merbredband. Dels därför att Telia är ägare till Sveriges störstakabel-TV-bolag, dels därför att Telia kontrollerar accessnätet.För dem som är anslutna till ett kabel-TV-nät är detta den bästavägen till bredband.

Assymetrisk teknik

Men för alla andra är det telenätet som gäller. Här har Teliainvesterat stort (hur stort är en hemlighet) i en teknik kalladkallas ADSL (Asymetric Direct Subscriber Line). Den harutvecklats för att skrämma upp de vanliga kopparnäten. Jämförtmed ett vanligt modem kan ADSL-tekniken överföra data omkring 35gånger snabbare. Tekniken kallas asymetrisk därför attkapaciteten för att ta emot data är betydligt större än för attsända. Det passar emellertid bra för internet eftersom den mängddata som en internetsurfare skickar iväg är försvinnande litenjämfört med det som den tar emot.Telia har inlett försök med ADSL teknik hos 750 hushåll i blandannat Stockholm. En bred lansering planeras någon gång i år.Tjänsten kallas Telia Flexicom och kostar under provperioden 695kronor i månaden. Sedan tillkommer en avgift på 50 öre för varjemegabyte data som laddas ned. En normal hemsida består av 50-100kilobyte och kostar därmed mindre än fem öre att ladda hem. Häringår visserligen också ett telefon-abonnemang som gör detmöjligt att tala i telefon samtidigt som man surfar. Men det ärändå betydligt dyrare än vad kabel-TV bolagen har tänkt att tabetalt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Titania