Äntligen vinst

Citymail har försvunnit ur rampljuset. Därför har få uppmärksammat bolagets nya skepnad, efter tio års förlust väntar nu vinst.

Normalt brukar små uppstickarföretag motivera en börsintroduktion med att de behöver uppmärksamhet. Citymail behövde inte göra det. Bolaget var sedan 1991 ständigt aktuellt på tidningarnas förstasidor, tack vare envigen med statliga Posten som försvarade sin monopolställning. Och tvärtemot gängse traditioner har postföretaget efter introduktionen 1998 försvunnit allt längre in i anonymitetens dimmor.

I samma dystra takt har börskursen fallit.

Besparingar

Kursutvecklingen, en halvering på fem månader, kan sägas vara självförvållad. Citymails högsta ledning, i stort densamma nu som före den senaste konkursen 1996, har levt i symbios med medier där Postens emellanåt ojusta affärsmetoder med glädje har uppmärksammats. Men beroendet har gjort att det blivit till en vana för ledningen att strö förväntade framtida tillväxt- och lönsamhetssiffror omkring sig.

När dessa inte kunde infrias efter börsintroduktionen blev marknadens dom hård, något som bland annat drabbat chefer och anställda eftersom deras optioner kräver ungefär en kursfördubbling för att vara värda något.

Lönsamt år

Nu tycks läxan vara inlärd. Inga löftesrika besked ges samtidigt som bolaget står inför vad som kan bli det första lönsamma året någonsin.

Bolaget har nämligen på senare tid gjort flera förändringar som bör inverka gynnsamt:

o Alla rättsprocesser med Posten har lagts ned. Allt arbete inriktas på affärsverksamheten.

o En ny operativ chef, Sebastian Ehrnrooth, tillsattes 1999 för att leda den löpande brevverksamheten (mer än 90 procent av försäljningen).

o Distributionssystemet har ändrats. De utbärningsfria onsdagarna har blivit vanliga utdelningsdagar. Nackdelen är att utbärningen nu ibland tar tre arbetsdagar i stället för som tidigare två men det medför samtidigt betydande besparingar. Antalet anställda har från 13 januari minskat med 24 procent till 650, enligt vice VD Håkan Ohlsson. Det betyder besparingar på i storleksordningen 35-40 miljoner kronor årligen, vilket är mer än fjolårsförlusten som Affärsvärlden beräknar till 30 miljoner kronor (exklusive eventuella engångskostnader).

o Bolaget satsar på två nya affärsområden vid sidan om postutdelningen. De nya områdena är International och Interactive. Det senare området, e-handelsdistribution, drivs i liten skala med Citymails intressebolag ASG Direct (kör ut paket och matkassar på kvällstid).

I stället är det International som har möjligheter att snabbt växa. Ledningen hoppas att verksamheten redan om tre till fem år ska vara lika stort i volym som den traditionella postutbärningen i Sverige.

Internationell möjlighet

Den internationella satsningen har Citymails grundare Bror Anders Månsson visserligen pratat om i många år men det är först nu som satsningen har preciserats. Tanken är att utnyttja skillnader i porto mellan olika länder i stor skala med hjälp av allianspartnern (och delägaren) brittiska Royal Mail.

“Att även lägga i en liten reklamfolder tillsammans med räkningen gör att brevets vikt går över 20 gram. I Tyskland fördubblar det portot från fem till tio kronor. Men för ett svenskt tryckeri som anlitar Citymail blir det billigare eftersom vi har en stegvis portoupptrappning. Citymail flyger posten till Frankfurt där den bärs ut av tyska postverket”, säger Håkan Ohlsson. Han räknar med att åtminstone en order i storleksordningen 100 miljoner kronor kan gå till Citymail. Den, och ett par andra, är nu under upphandling.

Eftersom Västeuropa på senare år har avreglerat andra monopolområden som el och telefoni så kan Citymails portoarbitrage troligen inte stoppas. Det är alltså fritt fram för en tysk bank eller ett franskt bensinbolag att beställa räkningar från ett svenskt tryckeri. Från år 2004 är det dessutom tänkt att alla EU:s postmonopol ska upphöra.

Troligen är det dessutom färre och färre politiker i Europa som tror på den så kallade katastrofteorin, nämligen att postmonopolen ska gå under och ställa tiotusentals människor utan arbete om de utsätts för konkurrens.

I Sverige har det i alla fall inte blivit så. Posten delar fortfarande, tio år efter Citymails intåg på scenen, ut 95 procent av breven.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.