”Använd utdelningarna klokt”

Ann Grevelius, förvaltare på Handelsbanken Fonder med 8 miljarder kronor fördelat på fyra fonder.

Vad är viktigast att hålla koll på i det osäkra börsklimatet?
– Kreditmarknaden, såväl tillgången som priset på pengar, måste normaliseras. Bankerna måste stärkas så att de återfår marknadens förtroende och åter kan låna ut pengar. Det blir också intressant att se när vi börjar märka effekter av de penning- och finanspolitiska åtgärder som vidtagits världen över. Samtidigt måste riskaversionen och volatiliteten ner. Långsiktigt gynnas dock aktier när ränteläget blir allt lägre.

Vilken statistik ska man titta på?
– Det blev en tvärnit fjärde kvartalet vilket syns i alla siffror. Viktigaste parametern blir nog när indikatorer som visar stämningen börjar vända upp. Den första panikfasen är över och många indikatorer är i dag i botten. Det behövs inte mycket för att de ska vända upp och inte minst lagerkomponenten i statistiken blir intressant att följa. När sentimentet börjar förbättras är det dags att köpa aktier och öka det cykliska inslaget i portföljen.

Är det inte för tidigt att blåsa fara över när sentimentet ”börjar stiga”?
– Alla väntar på signalerna att ”nu vänder det”. Vi kommer att få se många tjurrusningar med 20-procentiga uppgångar. Det är ännu relativt tidigt att köpa aktier. Q4-rapporterna rullar precis in och varken de, eller utsikterna för Q1, lär bli någon speciellt munter läsning.

Hur ska man agera?
– Man får ha lite kortare placeringshorisont än normalt. Välj ut kvalitetsbolag med starka balansräkningar. Många svenska bolag gynnas av svagare konkurrens i krisen och av den svaga kronan. Det gäller fl ertalet välskötta verkstadsbolag, såsom Alfa Laval, Atlas Copco och SKF.

Fler köptips?
– Titta på detaljhandelsföretag som gynnas av alla åtgärder. Lägre infl ation har bidragit till låga räntor, vilket slår igenom i bolånekostnader. Klädbolagen har fortfarande valutorna emot sig, men konkurrensen bland deras leverantörer är stenhård så de kan delvis kompensera valutorna med lägre inköpspriser.

– Andra att hålla koll på är oljebolagen, där priset inte borde falla särskilt mycket till.

Hur bör företagen agera?
– Många bolag borde utnyttja situationen till att ta marknadsandelar. De borde se över utdelningarna och använda pengarna dels till konsolidering av balansräkningarna, dels till offensiva investeringar istället. Nu syns hur fel det har blivit i bolag där ägarna tvingat fram en hög skuldsättning genom väl höga utdelningar. Vissa bolag, som Hennes & Mauritz, behöver inte pengarna i rörelsen och kan därför fortsätta med hög utdelning. Men det här är ett känsligt ämne. Ägarna vill i många fall få ut utdelningarna för att förbättra sin egen situation.

Kan man dra slutsatser utifrån analytikernas konsensussiffror?
– Förväntningarna måste helt klart fortfarande ner. Värderingen är absolut låg i dag, men inte särskilt intressant. Däremot blir värderingen en trigger den dag vi börjar skönja en vändning i makrosignalerna. Det blir en kraftig köpsignal. Men det är märkligt just nu att alla analytiker tycks ligga 5–10 procent under konsensus… Vem är det egentligen som ligger över konsensus?

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.