AP7-fonden investerar i cannabisaktier

Statliga AP7-fonden har investerat i två kanadensiska cannabisbolag, trots avrådan från AP-fondernas etikråd. Det rapporterar SVT Nyheter. 

AP-fonden investerade under förra året i Aurora Cannabis Incorporation och Canopy Growth Corp, som blivit två av världens största cannabisbolag efter att drogen legaliserats i Kanada. Innehavet har ökat från 63 miljoner kronor vid årsskiftet till över 100 miljoner under våren, skriver SVT.

Anledningen till investeringarna är enligt Johan Florén, chef för kommunikation och marknadsstyrning på AP7, att bolagen kommit in i deras aktieindex MSCI ACWI.

– Eftersom vi är ute efter marknadsexponering köper vi alla bolag som är med i det indexet, med ett undantag – de bolag vi svartlistar, säger han.

Enligt Florén kan det mycket väl bli så att man kommer fram till att den här typen av bolag ska svartlistas framöver.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.