Apler: “Alla har rätt att göra misstag”

Efter avslöjandet om Collectors nytillträdde vd:s kränkande ledarstil på sin tidigare arbetsplats står Lena Apler fast vid sitt val av vd.

Under fredagseftermiddagen publicerade Dagens Industri delar ur ett internmeddelande från Collector, där styrelsen med Lena Apler i täten uttrycker sitt fulla stöd för nischbankens nytillträdde vd Martin Nossman.

Nossman klev på vd-posten i augusti och fick en turbulent start. Efter en granskning gjord av Dagens industri framkom det i början av oktober att Nossman under sin tid som chef för det stora handlarrummet på Handelsbanken Capital Markets omplacerades efter att ha utsatt flera anställda för kränkningar.

Collectors grundare och styrelseordförande Lena Apler står fast vid sitt ord om att Martin Nossman är rätt man att leda nischbanken framåt.

– Vi gjorde en väldigt noggrann bakgrundskontroll när vi rekryterade Martin. Djupintervjuer, tog referenser, gjorde tester. Vi ansåg att han var en väldigt bra kandidat och han har levererat väldigt bra på den korta tid han har varit här. Vi har ingen anledning att ompröva det beslutet, säger hon till Affärsvärlden.

Flera källor till DI har uppgett att de bevittnat när Martin Nossman skrikit ”bögar” ut över handlarrummet till anställda. Uppgiftslämnare beskriver också hur en anställd i handlarrummet med ticks utsattes för gravt kränkande kommentarer av Martin Nossman. Flera uppgifter om hur Martin Nossman uttryckt mycket nedvärderande kommentarer om kvinnliga anställda har också framkommit.

“Jag vet att jag körde hårt med folk. Ibland för hårt”, svarade Martin Nossman på uppgifterna och bekräftade att han fick en skriftlig varning av ledningen.

De uppgifter som tidigare anställda lämnat om er nya vd kan uppfattas som kränkande. 

– Om man ska rycka det ur sitt sammanhang kan det te sig så, ja. Men man ska ha klart för sig att det är en annorlunda miljö. Den kanske driver fram en onödigt tuff ledarstil, och det har ju Martin också redovisat. I backspegeln är det inte en ledarstil han är stolt över men alla har väl rätt att göra misstag.

På grund av sitt beteende blev Martin Nossman skriftligt varnad och omplacerad till en roll utan personalansvar Handelsbanken. Nu har du utsett honom till vd. Är inte det märkligt?

– Man får nästan beakta situationen som den var för tre, fyra år sedan. Miljön i handlarrum är ju generellt annorlunda än andra delar av banken. Det har säkert varit ett tufft uppdrag att vända den verksamheten och leverera vinst istället för stora förluster.

Lena Apler säger att det har varit en tuff start för Martin Nossman i sin nya roll.

– Det är väldigt tråkigt att dessa historier ska basuneras ut på detta sätt. Den ledarstil vi har sett är inte i närheten av de, man kan inte tro att det är samma person som beskrivs. Det är väldigt tråkigt att dessa historier ska basuneras ut på detta sätt.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.