Apple lägger ner satsningen på elbilar

Teknikjätten Apple avslutar sitt tio år långa arbete med att bygga en elbil, skriver Bloomberg News med hänvisning till personer med insyn i frågan.
Apple logga
Foto: Matthias Schrader/TT

Apple ska ha meddelat beslutet internt i tisdags. Beskedet uppges ha varit en överraskning för de nära 2 000 anställda som arbetat med projektet. Många av dem kommer nu att flytta till Apples division inom artificiell intelligens. Fokus där ligger på projekt inom generativ AI, som är en allt större prioritet inom bolaget.

Apple har också haft flera hundratals personer som jobbat med hårdvara och bildesign. Enligt källor är det möjligt att de kommer att kunna söka jobb på annat håll inom Apple. Samtidigt kommer det också att ske uppsägningar, men det är oklart hur många som berörs.

Apple har avböjt att kommentera uppgifterna.

Apple inledde arbetet med att bygga en fullt självkörande elbil runt 2014, men projektet var kantat med problem från själva starten. Under årens lopp har flera ändringar gjorts både kring ledarskap och strategi. Projektet översågs senast av operativa chefen Jeff Williams och Kevin Lynch, vice president med ansvar för satsningen, efter att Doug Field lämnat. Field är nu toppchef på Ford.

Bloombergs artikel ledde inte till några större kursreaktioner. Aktien steg med cirka 0,5 procent efter publiceringen och stängde till slut på plus 0,2 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.