Apple skakade av sig virusoron

Börserna i New York handlades uppåt på måndagen, ett tvärt kast mot den gångna fredagens dystra börsutveckling. Investerare fortsatte reflektera kring vilken effekt virusutbrottet kan komma att få på bolagens intjäning och produktionskedjor.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,6 procent till 29.277. Det bredare S&P 500-indexet steg 0,7 procent till 3.352 och Nasdaqs kompositindex avancerade 1,1 procent till 9.628.

”Så omkullkastande som spridningen av coronaviruset varit hittills, kommer det globala fokuset på sjukdomen snart att frambringa en lösning för att stoppa dess spridning inom kort”, skrev John Stotzfus, chefsstrateg vid Oppenheimer Asset Management, gällande virussmittan i ett kundbrev, enligt Bloomberg News.

Sektorsvis presterade IT-bolag bäst, tätt följt av detaljhandelsbolag.

Bland enskilda aktier handlades kopiatortillverkaren Xerox 1,4 procent uppåt efter att bolaget höjt sitt bud på sektorkollegan HP med 2 dollar per aktie till 24 dollar. HP:s aktie steg med cirka 0,8 procent, till en kurs lite under 22 dollar.

Apple lyckades skaka av sig osäkerheten kring underleverantörssituationen i Kina i spåren av coronaviruset och handlades upp 0,5 procent. På måndagen fick Appleunderleverantören Foxconn, världens största kontraktstillverkare av elektronik, grönt ljus att öppna verksamheten i Zhenghzou, men samtidigt gavs avslag för att uppta verksamhet i Shenzhen. Vidare spår analysföretaget Canalys att försäljningen av mobiltelefoner i Kina väntas rasa med 50 procent i det första kvartalet på grund av utbrottet av coronavirus.

Restaurant Brands International, som äger kedjan Burger King, meddelade att man stängt ungefär hälften av varumärkets alla restauranger i Kina på grund av det pågående virusutbrottet. Anledningen är enligt bolaget inte ett aktivt val, utan i de allra flesta fall ett resultat av lokala regleringar. Bolaget som även rapporterade under måndagen handlades upp 2,7 procent.

Tesla steg drygt 3 procent, efter att vid börsens öppning ha handlats kring 9 procent upp. Elbilstillverkaren uppges ha fått grönt ljus från kinesiska myndigheter att återstarta produktionen i Shanghai.

Läkemedelsjätten Abbvie fortsatte avancera 2,7 procent. Bolaget som redovisade en rapport över förväntan förra veckan belönades av analytiker vid Mizuho som skruvade upp riktkursen till 104 dollar, från tidigare 96 dollar. Aktien handlades till 94:75 dollar.

L Brands klättrade 2,4 procent på uppgifter om att klädeskoncernen nu är nära en försäljning av Victorias Secret till Sycamore Partners.

Fedex avancerade 0,7 procent sedan analytiker vid UBS börjat ana en vändning för aktien. En kombination av låga förväntningar och synliga steg för att förbättra kostnadsstrukturen stöder en positiv syn på aktien, enligt investmentbanken.

Eli Lilly blev nästa bolag i raden att komma med negativa studieresultat inom Alzheimerområdet. Aktien sjönk 0,6 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska obligationen var ned 2 punkter till 1,56 procent.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.