Apples hyllade designchef lämnar – aktien backar

Mannen som via Ipod, Iphone, Ipad och Macbook ligger bakom den banbrytande designen för stora delar av dagens smarta elektronik ska byta jobb. Jony Ive, designchef på Apple, startar i slutet av året en egen verksamhet.

Jony Ive har tillbringat omkring 30 år på Apple och var bland annat hjärnan bakom flera designer som gått på tvärs med standarden i branschen. En för Apple ung Jony Ive låg bland annat bakom de färgglada Mac-datorerna på 90-talet och senare Iphonen.

“Det här utgör det mest betydande avhoppet från folk från Steve Jobs kärntrupp”, sade Ben Bajarin, analytiker på Creative Strategies, enligt Reuters.

I sitt nystartade bolag kommer Jony Ive fortsätta arbeta med vissa projekt som konsult för Apple och även ägna sig åt personliga “passionsprojekt”.

Apple har det senaste året valt att göra en strategiomvändning och rikta större fokus mot utveckling av mjukvaror och ta avsteg från det tidigare hårdvarufokus som rått i bolaget, med en ström av uppmärksammade produktlanseringar.

Aktien backade 1 procent i efterhandeln efter beskedet om designchefens avhopp på torsdagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här