Arbetslösheten minskar – men fler är arbetslösa längre

Samtidigt som antalet arbetslösa minskar är långtidsarbetslösheten fortfarande hög, skriver Arbetsförmedlingen.
Arbetslöshet, arbetslösheten
Foto: Jessica Gow/TT

I slutet av augusti understeg antalet inskrivna arbetslösa 400 000. Det innebär att arbetslösheten har minskat till 7,7% från 9,1% på ett år.

”Regeringens besked om att många restriktioner tas bort från och med 29 september stärker återhämtningen på arbetsmarknaden ytterligare. Framför allt inom de branscher som varit särskilt drabbade av restriktionerna såsom kultur-, hotell- och restaurangbranscherna”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Dock ökar andelen långtidsarbetslösa och närmar sig 50%. Antalet inskrivna arbetslösa som varit utan arbete i tolv månader eller mer ligger på 188 000, en ökning med drygt 20 000 jämfört med motsvarande månad för ett år sedan. Tre av fyra som får ett nytt jobb har varit arbetslösa mindre än ett år.

”Det är tydligt att återhämtningen inte kommer alla till del. Långtidsarbetslösheten är på väg att bita sig fast. Fler än hälften av de långtidsarbetslösa har varit arbetslösa två år eller längre och har en svag konkurrensförmåga, exempelvis saknar gymnasieutbildning, är äldre eller utomeuropeiskt födda”, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.