Årets mörkaste börsdag

Den 20 januari gick börsen ned cirka 1,7 procent. Den största nedgången i år. Men idag blev det etter värre.

Idag föll börsen mest hittills i år.

Oron kring de så kallade PIGS-ländernas skuldsättning fick förnyad kraft på torsdagen och börserna i berörda länder som Portugal och Spanien föll med kring 5 procent.

Euron kom samtidigt under kraftig press och dollarn handlades på de högsta nivåerna på 1,5 år, vilket i sin tur tyngde amerikanska börser och gav en bred utförsäljning på råvarumarknaderna, i synnerhet basmetaller.

– Fritt fall är väl det bästa sättet att beskriva dagen. Marknadens fokus ligger helt på skuldproblemen i Sydeuropa och obalansen inom EMU-länderna, sade en chefsanalytiker i en kommentar om dagen till Nyhetsbyrån Direkt.

– Överlag har resultatrapporterna under dagen varit bra i förhållande till förväntningarna. Men fokus har alltså inte alls legat här. Riskaversionen ökar chockerande fort, sade chefsanalytikern.

OMXS30-index stängde på 948,6, en nedgång med över 2 procent och närmare de lägsta nivåerna för dagen. Omsättningen landade på 18 miljarder kronor.

Samtliga branschindex låg var på minus vid stängningen, men mest stryk fick råvaror och finansaktier. Boliden tappade över 6 procent medan Nordea sjönk med över 3 procent och blev den mest handlade bankaktien under den.

Tendensen inom verkstad genomgående svag ochHexagonvar under extra press. Aktien slutade nära 5 procent lägre på 100:25 kronor, trots en på det hela taget godkänt bokslutsrapport. De svaga punkterna i kvartalet jämfört med förväntningarna blev omsättningen, medan orderingången blev något lägre i årstakt.

Säljtrycket iElectroluxhöll också i sig efter bokslutet på onsdagen. Analytikernas reaktioner har dock varit blandade på siffrorna. B-aktien tappade nära 4 procent till 153:60 kronor.

Ericssonbjöd länge på motstånd och gjorde att Stockholm gick något bättre än resten av Europa. Draghjälp kom från den starkare dollar och positiva signaler från amerikanska konkurrenten Cisco:s överraskande starka bokslut och utsagor om framtiden. Aktien gick dock något bättre än börsen och slutade 0,6 procent lägre på 73:20 kronor.

Torsdagen bjöd vid sidan av Hexagon även flera tunga rapporter. Mest positivt mottagande sett till kursreaktionen fick Securitas, vars aktie slutade 1,3 procent högre på 74:45 kronor.

Aktivitet i skogssektorn var också i topp efter resultat från en rad viktiga skogsbolag, Stora Enso, Holmen, M-Real och Norske Skog. Stora Enso slutade 1,6 kronor lägre, trots att bolaget slog marknadens förväntningar på de flesta resultatrader. Även Holmen överraskade positivt och här slutade B-aktien över 2 procent högre till 182 kronor.

Även Stenbecksfären firade framgångar och det efter att Metro presenterat en vinst i det fjärde kvartalet, vilket skickade upp Metro-aktien med 28 procent. Både MTG och Millicom gick bättre än marknaden som helhet.

Q-Med fortsatte upp efter nyheten om att FDA gett sitt marknadsgodkännande för Restylane och Perlane med bedövningsmedel i USA. Det får Swedbank att höja riktkursen till 65 kronor från 60 kronor, med rekommendationen starkt köp. Q-Med stängde 2 procent högre på 60 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.