Årets överraskning

Redarfamiljen Olsson är en av de stora vinnarna på årets maktlista. Men även på andra sätt har det hettat till i Makt-Göteborg.

Boom för rederierna, lyckosamma maktmanövrar i Drott, finansiella klipp i Meda och Song Networks och en bulk-rörelse som vinstmaskin i kärnverksamheten – under det gångna året har allt spelat redarfamiljen Olsson rakt i händerna.

Grundaren Sten A och sonen och vd:n Dan Sten Olsson avancerar i toppen på listan, där motståendet är som tyngst, och klättrar fem placeringar till nr 12.
Stena-imperiet är en sannsaga som började med två tomma händer och en skrothandel. Sten A Olsson själv kallar sig fortfarande gärna ”skrotgubbe” och under åren har han kritiserats för hårda nypor, tuffa affärsmetoder och för att fortfarande uppföra sig som skrothandlare när det gäller affärer.

Det är dock tydligt att respekten vuxit i takt med företagets framgångar. Familjen är i dag de tyngsta privata ägarna i det göteborgska näringslivet och det sker inga större affärer i Västsverige utan att de är informerade eller tillfrågade. Ingen skulle komma på tanken att neka dem tillträde till något slags salong.

Rekordår har det även varit för stadens stolthet, AB Volvo. Vd Leif Johansson befäster sin plats som en av listans högst placerade stjärndirektörer, avancerar från plats 23 till 21, och närmar sig zenit.

Han har lotsat Volvo till rekordvinst, lyft aktien nära 30 procent sedan förra årets lista och gick ur Scania-frågan som en vinnare efter att ha tryckt igenom Ainax-lösningen. Och befordrat Staffan Jufors, som vi alltsedan vi utsåg honom till Årets Ledare, haft ögonen på.

En av dem som inte bara klättrat snabbt utan även gått mot strömmen i sitt ”skrå” är Lars Idermark, vd för Andra AP-Fonden, som klättrar hela nio placeringar trots att det institutionella kapitalet tappar som kollektiv. Inte bara har han varit synlig i debatten, han såg till att fonden presterade bäst av alla AP-fonder 2004 och har kallat in förstärkning på ägarsidan i form av Carl Rosén som också är ett namn att lägga på minnet inför den stundande stämmosäsongen.

På plats 67, upp fem platser sedan förra året, finns finansmannen Sven Norfeldt, som i likhet med ”skrotkungarna” Olsson byggt sitt imperium på egen hand – efter att ha börjat som städare.

Han har ett strålande år bakom sig efter att ha varit med i flera av årets mest uppmärksammade affärer, Song Networks, Tornet och Riddarhyttan. Listan utnämner honom till Göteborgs smartaste affärsman efter plats 12. Lätt.

En av stadens starka män sedan många år är Roger Holtback som halkade på förra årets lista men som kliver upp ett par pinnhål i år, till plats 96. Han är ett av stadens mesta styrelseproffs, svingar klubban i Capio som har gått bra på börsen och i framgångsrika förvärvskanonen och säkerhetsstjärnan Gunnebo där han nu tillsatt ny vd.

Dessutom har hans eget mini-imperium, Holdback Holding för vilket han har stora planer, fått en bra start. Hans hedgefond Amplus, som vi ifrågasatte starkt förra året, lär ha tjänat stort på att blanka Tele2. Bra jobbat, vi lyfter på hatten. Och så ska han givetvis ha sin beskärda del av strålglansen från plats 12-sfären, till vilken han sedan många år är rådgivare.

Maktlistan noterar för övrigt att ett stort antal av fjolårets börsvinnare – Volvo, SKF, Capio, Bure, Wallenstam och Castellum – härstammar härifrån. Det kan inte vara en tillfällighet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.