Årets raketer

Redan förra året började de låta tala om sig. I år har de på allvar visat att de vågar utmana den etablerade makten. Näringslivets attack-mästare utgör listans verkliga raketer.

Ökad aktivitet hos EQT, Proventus inhopp i TV4, Christer Gardells framfart genom börsbolagen – exemplen har redan under det gångna året varit många på hur affärsmässigt slipade och stundtals fräcka investerare utmanar den etablerade makten.

Finanshjärnorna bakom kupperna hör till årets listas verkliga “raketer”, det vill säga de som redan förra året ansågs mäktiga nog att kvala in på listan men som under året avancerat ytterligare.
Högst placerad, på plats 25 vilket är hela 41 platser högre än förra året, är Conni Jonsson, vd för EQT som både är den riskkapitaljätte som står närmast maktsfären på plats 1 och har de starkaste finansiella musklerna av private equity-jättarna.

EQT spås stå för några av det kommande årets mest spännande affärer, det viskas om allt från försäljning av Dometics till ett större utköp. Jonsson själv lär under året dessutom ha blivit tillfrågad om vd-stolen på Investor, men tackat nej, vilket säger det mesta om hans styrka internt i sfären.

Direkt därefter, med mindre kapital men en välkompenserande hög svansföring, återfinns Christer Gardell på plats 26. Gardell och hans Cevian Capital delar världen i två: de som gillar honom och de som inte gör det. Ingen kan dock ta ifrån honom att han bara sedan förra maktlistan har tagit täten och dubblat kursen i Lindex, klivit in i Intrum Justitia, kaxigt flaggat sig som ny ägare i Skandia och klivit in i styrelsen. Och planerar intåg i fler börsbolag. Respekt, CG! På listan knappar han dessutom in på läromästarna på plats 17, säkert till deras stora förtret.

Klättrar på listan gör även Robert Weil, 15 placeringar upp från förra året till nummer 33, som under året visat sig värdig sitt namn som klippare.

Först förbarmade han sig över havererade leksaksjätten Brio för att sedan kasta sig rakt in i getingboet runt TV4, en affär som fick stor uppmärksamhet inte minst eftersom medierna själva som bekant intresserar sig för medienyheter. Exakt hur telefonlinjerna gick till plats 65 på listan vet vi inte, men vi vet att en äkta klippare behöver man aldrig bli besviken på.

Några platser längre ner, på 36, återfinns Patrik Tigerschiöld, vd Skanditek, som under året stått för något så ovanligt som en maktraid i ett annat investmentbolag. Med honom som ny härförare för sorgebarnet Bure, och med listans plats nummer 79 tillbaka i matchen, är det upplagt för ett händelserikt spel på Göteborgs-
planen.

Robert Andreen, plats 52, och Nordic Capitals bud på Finnveden blev något av ett startskott på den senaste tidens intensiva affärsboom, där även riskkapitalisterna bollar innehaven mellan sig. Kort efter budet kom försäljningen av Canal Plus och Dynal Biotech och ungefär samtidigt slog Björn Savén, vd Industri Kapital och på plats 60, till med affär han också. Även han klättrar på listan, men hans totalpoäng tyngs av att marknaden fortfarande inte förlåtit honom för Oriflame. IK-kritikerna får mer vatten på sin kvarn för varje rapport från sminkjätten.

Tio placeringar högre än förra året, på 70, landar Gabriel Urwitz, ordförande Segulah, som när han beslöt att skaffa nya pengar fick sin fond övertecknad fyra gånger. Med fylld kassa, investerarnas förtroende i ryggen och väl dokumenterade attack-kunskaper sedan förr är vi redo att betta även på honom. “Redo för nya storaffärer”, skrev vi när han nyligen prydde Affärsvärldens omslag. Så fort han börjar göra dem klättrar han ännu mer.

Aningen mer försiktig i sin maktiver än samtliga ovan nämnda måste plats 80, Arne Karlsson, vd för Ratos, vara i egenskap av den ende börsnoterade attack-aktören. Med facit i hand torde det dock inte hindra honom från bra affärer.

Karlsson kvalade in som en av listans “stjärndirektörer” förra året för att ha omvandlat Ratos från trött investmentbolag till en välskött och pigg private equity-aktör. Och det faktum att han måste vara mer transparent än sina kollegor har också det goda med sig att han slipper dras med i den kritikstorm som regelbundet hemsöker dem.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.