Argentinabörsen rasar efter valet

Valutan störtdök och börskurserna rasade sedan söndagens primärval i Argentina pekar på att utmanaren Alberto Fernández kan vinna höstens presidentval i Argentina.

Ledande börsindex rasade med 30 procent och valutan peso tappade över 15 procent efter att tidvis legat på minus 30 procent mot dollarn.

Söndagens primärval blev ett svidande nederlag för president Mauricio Macri. Hans sida fick drygt 33 procent mot över 47 procent för utmanaren Alberto Fernández koalition.

Macri säger vid en presskonferens att han fortfarande är säker på att vinna presidentvalet i oktober och att han instruerat regeringen att vidta åtgärder för att “värna Argentina”.

Primärvalet ses främst som en fingervisning om vem som kommer att vinna presidentvalet. Att peronisten Fernández segermarginal blev större än väntat väckte farhågor för ett återvändande till den ekonomiska politik med en hög grad av statlig intervention som präglade Argentina under president Cristina Kirchner. Hon kandiderar tillsammans med Fernández som hans vicepresidentkandidat.

Alberto Fernández går till val på välfärdssatsningar som höjda löner och fria läkemedel för äldre. Han vill också omförhandla det nödlån på 57 miljarder dollar som i fjol säkrades från Internationella valutafonden (IMF).

Macri ses som ansvarig för den senaste tidens hårda åtstramningspolitik, en konsekvens av IMF:s villkor. Han vann valet 2015 efter löften om att gjuta liv i Argentinas stapplande ekonomi med marknadsliberala reformer. Resultatet är magert och Argentina befinner sig fortfarande i recession med en inflation på 55 procent.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här