Från uträknat till börs i världstoppen

I fjol var Argentinas börsavkastning i världstopp, men för inte länge sedan var landet finansiellt uträknat. Affärsvärlden har intervjuat en av Argentinas absolut största utländska börsinvesterare.

En placering i det argentinska börsindexet Merval ökade i värde med hela 78 procent i lokal valuta, eller med ungefär 52 procent räknat i dollar, under helåret 2017.

Ett fondbolag som tagit stor exponering mot landets återhämtning är franska Carmignac. Carmignac bedömer sig i nuläget vara en av de tre största utländska aktieinvesterarna i Argentina. Fonden Carmignac Emergents, som bolagets tillväxtmarknadschef Xavier Hovasse förvaltar, har mer än 10 procent av portföljen investerad i Argentina.

Carmignacs argentinska aktier inkluderar banker.

– Bankerna har väldigt lovande tillväxtutsikter. Banklån och -insättningar som andel av BNP är mycket lägre än på någon annan större tillväxtmarknad, inklusive resten av Latinamerika. Banklånen utgör endast 17 procent av BNP, en mycket stor skillnad mot exempelvis Kina, som ligger på över 150 procent, berättar Xavier Hovasse för Affärsvärlden.

Carmignac-förvaltaren tillägger att de kvarvarande argentinska bankerna därtill är väldigt robusta, eftersom de lyckades överleva den ”förskräckliga” affärsmiljö som rådde under landets utdragna kris.

Carmignac investerar även i betydligt yngre affärsmodeller. Här är ett mångårigt argentinskt nyckelinnehav Mercado Libre, näthandlaren som beskrivs som Latinamerikas Amazon.com eller Alibaba.

– Det är ett fenomenalt bolag, med den bästa ledning jag träffat på hittills under min karriär. De startade för 18 år sedan och har genom att dra nytta av att vara först kunnat bli marknadsledande inom e-handel i vartenda större latinamerikanskt land.

Amazon är sena till dagens latinamerikanska näthandelsfest. Först nu försöker amerikanerna med Mexiko och Brasilien. Alibaba har ännu inte kommit.

– Amazon var ouppmärksamma och avfärdade Latinamerikas e-handelsmarknader som för små. Nu är Mecado Libre stora på varenda en av dessa marknader, om Amazon skulle bestämma sig för att gå in.

Värderingarna på börsnoterade argentinska bolag har stigit snabbt under det senaste året. Men då för ej förglömmas att denna uppvärdering startat från väldigt låga nivåer, understryker Hovasse.

Han återanknyter här till Mercado Libre som exempel.

– Alibabas börsvärde är 35 till 40 gånger Mercado Libres, medan Latinamerikas BNP är hälften av Kinas. Om Mercado Libre expanderar framgångsrikt, som Alibaba, kan bolagets aktier tre- eller fyrdubblas, utan problem.

Liknande argument kan föras om den noterade banksektorn, säger Hovasse.

– Värderingarna innebär implicit att hela Argentinas privata bankmarknad är värd runt 100 miljarder dollar, vilket inte motsvarar mer än 20 procent av BNP. I de flesta tillväxtländer är den privata banksektorn mycket högre värderad än så.

 

Det här är en kortversion av intervjuartikeln Argentinas väg tillbaka, som inloggade Affärsvärlden-prenumeranter kan läsa via nya analystjänsten Affärsvärlden Analys+.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.