Array dunsar i golvet

Array hamnade i fritt fall på Stockholmsbörsen efter att bolaget meddelat ytterligare förseningar av lanseringen för sin produkt Toner Jet. Bolaget beskriver själv situationen som allvarlig och aktien rasade 60 procent.

”Vi ser allvarligt på den här typen av förseningar och måste hela tiden se över allt vi gör. Allvaret i situationen är delvis en finansiell fråga men också teknisk. Toner Jet konkurrerar med andra tekniker och det finns ett tidsfönster för oss att få ut produkten på marknaden, alla förseningar ökar risken. Jag tror ändå att vi kommer att ha en mycket konkurrenskraftig produkt när vi lanserar den 2003”, säger VD Stefan Winström.

Arrays aktie störtdök under förmiddagen sedan bolaget meddelat att produkten Toner Jet kommer att försenas ytterligare. En lansering är nu inte planerad förrän 2003. Orsaken till att Array skjuter fram tidpunkten är att den japanska skrivartillverkaren Matsushita ännu inte fattat något beslut om serieproduktion av skrivare med Toner Jet teknik. Array räknar inte heller med att något sådant beslut ska komma inom kort.

”Orsaken till att Matsushita inte fattat något beslut om att starta produktion är att Toner Jet ännu inte uppnått den stabilitet som krävs. Innan man drar igång produktion vill man att all utveckling ska vara klar och att skrivaren kan spotta ur sig tusentals sidor med samma kvalitet, där är vi tyvärr inte ännu”, säger Stefan Winström.

Samarbetet med Matsushita är dock inte helt lagt på is utan Stefan Winström ser fortfarande bolaget som en av huvudkandidaterna till att först lansera produkter med Toner Jet teknik.

Array har dock inte råd att sitta på händerna tills Matsushita bestämmer sig för att starta produktion utan siktar nu på att få till stånd ett konsortium av bolag som tillsammans ska färdigställa Toner Jet. Tanken är att konsortiet ska säkerställa finansieringen av Toner Jet verksamheten och Array själva tar på sig utvecklingsarbetet. För att ekvationen ska gå ihop måste dock konsortiet och produktprojekt vara på plats under det första kvartalet nästa år.

”Vi har sett över vår affärsmodell och har diskussioner med ett antal företag. Tanken är att vi inte ska behöva genomföra någon nyemission utan att konsortiet ska säkerställa den finansiering som behövs. Personligen är jag optimistisk om att vi ska få alla pusselbitarna på plats”, säger Stefan Winström.

I början av december i år gjordes en ledningsförändring i Array där förre VD Paul Karlsson gick till delägda Imsys och Stefan Winström tog över som ny VD för Array. Han vill dock inte kommentera om denna förändring genomfördes därför att bolaget redan då anade oråd.

Klart är dock att Array inte haft något bra år på börsen så här långt. Sedan toppnoteringen i slutet av januari i år på 147 kronor har aktien stadigt dalat lägre. Fram till i fredags var nedgången hittills i år knappt 90 procent. På måndagen gick proppen ur helt i aktien och kursen föll med hela 60 procent till 7,50.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets