ASG: Malm klarade inte kostnaderna

Gunnar Malms omvandling av ASG har gått alldeles för långsamt.Han har inte lyckats kontrollera kostnaderna, avgörande i dennalågmarginalbransch.

Förändringen av transportkoncernen ASG, från en statligineffektiv koloss till en effektiv koncern som på allvar kan taupp konkurrensen med BTL, tar längre tid och kostar betydligtmer pengar än beräknat. VD Gunnar Malm tar nu konsekvenserna avde senaste årens usla resultat och avgår. Han kvarstår som VDfram till i höst då en efterträdare ska vara utsedd. ASG:sstyrelseordförande, Lars Kylberg, tycker att Malm gjort ett brajobb och beklagar att han inte orkar fullfölja detförändringsarbete han satt igång.

Malm satte målen högt när han tillträdde för fyra år sedan.Bland annat skulle koncernen nå en rörelsemarginal på fyraprocent. ASG har inte varit i närheten av det och målet ter signärmast orealistiskt.

Kylbergs orubbade förtroende är anmärkningsvärt med tanke på deprognosmissar i mångmiljonklassen som ledningen presterat desenaste två åren. ASG-ledningen har flera gånger tvingats sänkavinstprognoserna, ofta i elfte timmen. Intrycket är attledningen inte haft tillräckliga styrmedel och kontroll öververksamheten.

Aktiemarknadens förtroende för ASG-ledningen har definitivt intevarit lika stort som det styrelsen säger sig hysa. VidFrigoscandiaförvärvet för två år sedan värderades aktien till131,50 kronor, vilket är något högre än dagens kurs. Under sammaperiod har Affärsvärldens generalindex stigit över 70 procent.En sådan utveckling borde ingen styrelseordförande vara nöjdmed.Malm har fört bolaget framåt. Men han har inte varit rätt manatt genomföra sina visioner. Nu måste ASG ta chansen attförvandla visionerna till verklighet och börja visa resultat. Ilågmarginalbranscher, som transportbranschen, är det avgörandeatt ha kontroll över kostnaderna. Hård konkurrens gör attpriserna inte kan höjas. Enda sättet att tjäna pengar är att haen bantad organisation och vara effektiv i allt. För ASG måsteden påbörjade bantningen av administrationen nu fortsätta. (Barainom affärsområde Domestic & Parcel, som har cirka 1.900anställda, är ungefär hälften tjänstemän). Som ett led i dettamåste utnyttjandet av informationstekniken förbättras. Idag ärmellan tio och femton procent av kunderna EDI-anslutna(electronic data interchange), målet är en anslutning på 80procent, vilket rejält skulle minska mellanleden.

Även på inköps- och terminalsidan finns det effektivitetsvinsteratt göra genom att ställa frågor om hur terminalerna utnyttjasoch vem som gör vad.

Även om Malm inte lyckats vinna aktiemarknadens gunst påbörjadehan den arbetsamma men nödvändiga förändringen av ASG. Blandannat förvärvades Frigoscandia som främst sysslar med lagringoch transporter av frysta varor, för två år sedan. Syftet medköpet var konjunkturutjämnande; livsmedel behövs alltid, oavsettom tiderna är bra eller dåliga.

Vidare har affärsområdena organiserats om för att tydliggöravarje verksamhets intäkter och kostnader.

Tredjepartslogistiken, där ASG inte bara transporterar varan,utan även lagrar den, kanske monterar den och dessutom sköterall pappershantering mellan köpare och säljare, har fått ökaduppmärksamhet. Tredjepartslogistik väntas växa snabbt framövermed högre marginaler än i den traditionella verksamheten, ävenom varken tillväxt eller marginaler än så länge varit något attskryta med.

Kylberg säger att ASG tänker fortsätta på den inslagna vägen.Det fortsatta arbetet måste dock ske i ett högre tempo äntidigare, säger han.

Börsen reagerade med att skicka upp kursen fem kronor närnyheten om Malms avgång publicerades. Det visar attaktiemarknaden tror på att förutsättningarna finns för att ASGska få fart under hjulen, men att den inte tror på Malm iförarsätet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight