ASIENFONDER: Välj lokal förvaltning

Det är dumt att förvalta en Asienfond ifrån Stockholm.

Asienfonderna har inte glatt sina kunder de senaste tre åren.Tre år i rad har andelsägarna vid årets slut tvingats konstateraatt en placering hemma i Sverige hade varit bättre. Men det ärinte bara kunderna som har valt fel. Dessutom har fondföretagenhaft anmärkningsvärt svårt att hitta rätt aktier. De flestasvenska förvaltare har misslyckats totalt. I Fondindikatorn påsidan 14 har nästan alla fonder som placerar i Asien exklusiveJapan lägsta möjliga betyg, en enda stjärna. Det är inte bara1996 som förvaltarna har haft svårt att slå index. Även 1995lyckades de flesta sämre än Financial Times Pacific Ex JapanIndex. 1994, när detta jämförelseindex backade 25 procent ikronor, lyckades däremot en majoritet något mindre dåligt.

Att en överväldigande majoritet av Asienfonderna har lyckats sådåligt två år i rad är förstås oroande. Är de inkompetenta? Börkunderna rösta med fötterna? Nja, en rent teknisk förklaringfinns i flera fall. Vissa förvaltare har valt andrajämförelseindex, vilket påverkar förvaltarnas placeringar. S-E–Banken använder till exempel Morgan Stanley Far East ex JapanIndex, som inte innehåller Australien och Nya Zeeland mendäremot Korea och Taiwan. Detta index steg bara 12,4 procent ikronor under 1996 (medan FT Pacific ex Japan steg 22,3 procent).

Men i andra fall finns ett kompetensproblem. En nyligenpublicerad studie av den brittiska firman Fund Research visaratt det är mycket viktigt att ha lokalt baserade förvaltare. Avde tio Asienfonder som de ger högsta betyg har nio kontor iAsien, med en väldefinierad förvaltningsprocess och förvaltareunderstödda av en någorlunda stor grupp analytiker.Asienförvaltare med hemmabas i Storbritannien har givit kundernaen betydligt sämre avkastning.

Grundargumenten är att det ger ett bättre resultat omförvaltaren alltid befinner sig i ungefär samma tidzon, får delokala tidningarna samtidigt som konkurrenterna och kan resa ochbesöka företagen utan att flyga från Europa varje gång. Svenskafondföretag som, såvitt Affärsvärlden känner till, sköter sinaAsienfonder helt från Stockholm är Föreningsbanken,Handelsbanken, Sparbanken och Wasa. De borde överväga att väljaen av tre andra möjligheter:Den första är att starta ett eget kontor i Hongkong ellerSingapore. Detta har Carlson, S-E-Banken och Skandia redan gjort.Detta kräver dock ett förvaltat kapital i Asien på åtminstonefem miljarder kronor för att verksamheten skall få tillräckligtmed resurser och ändå vara lönsam.

En billigare variant är att välja en av de största och mesterfarna utländska förvaltarna som fondens rådgivare (formelltbara rådgivare för att klara finansinspektionens krav, men ipraktiken med hela ansvaret för den dagliga förvaltningen).Denna lösning har bland andra Alfred Berg, Nordbanken och Trygg–Hansa valt.

ABB Fonder har valt en tredje variant. De placerade i höstas enav sina anställda som medarbetare hos ett framgångsriktfondföretag i Hongkong (se PP 6/96).

Motargumentet från de som sköter förvaltningen från Stockholm äratt de får en bättre förvaltning av svenska och globalaportföljer om de även har egna experter på Asien i Stockholm.Men det verkar vara att missgynna kunderna i Asienfonden för attgynna övriga kunder.

Fast även de svenska fondföretag som har ett kontor i Hongkonghar haft problem. Den enda fond som marknadsförts i Sverige desenaste två åren som slagit index är Skandiabanken Far East, mendet beror inte på förvaltarens skicklighet – snarare tvärtom (sePP nummer 12/96).

Finns det då inga dokumenterat skickliga förvaltare av asiatiskaaktier? Jo, ett lovande alternativ lanseras just nu i Sverige avIntervalor AB.

Brittiska LGT Asset Management (hette tidigare GT) startade enAsienfond baserad på Bermuda redan i september 1986, kallad GTNewly Industrialised Countries Fund (NIC), som har givitbetydligt högre avkastning än index. Den är idag enligtbrittiska Micropal både nummer 1 av 18 fonder de senaste tioåren och nummer 2 av 136 de senaste tre åren. Samma förvaltare,Christopher Wong i Singapore, har skött fonden ända sedanstarten. Men den har inte marknadsförts i Sverige. Nu startarLGT en tvilling kallad GT Asian Enterprise Fund, som ärregistrerad i Dublin för att få fonden godkänd av EU. Den kommeratt ha samma förvaltare, samma innehav och sammaprocentfördelning som NIC. Fram till 31 januari säljs andelarmed lägre köpavgift än normalt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour