Assar Lindbeck: Så stor bruttoskuld är lagom

Det är viktigt att ha en marginal i statsfinanserna för att kunna sätta in åtgärder vid en konjunkturnedgång utan att statsskulden skenar i väg. En bruttoskuld på 30 procent av BNP bör vara fullt tillräcklig för att ge denna säkerhetsmarginal. Det sade ekonomiprofessorn Assar Lindbeck vid ett seminarium i Visby på torsdagen.

”Ur säkerhetssynpunkt för framtida lågkonjunkturer tror jag att 30 procents statsskuld är fullt tillräckligt”, sade han.

När statsskulden nått en ”rimlig nivå” på någonstans runt 30 procent menar Assar Lindbeck att ”miljöskulden” är viktigare att åtgärda. Han sade också att frågan om överskottsmålet på lång sikt handlar om en politisk avvägning av hur förmögenhetsfördelningen mellan staten och medborgarna ska se ut.

Enligt Assar Lindbeck kunde regeringen, med de goda statsfinanserna under 2007, ha kostat på sig en kraftfullare konjunkturpolitik under 2008-2009 och acceptera högre underskott, men regeringen valde i stället att följa en ”försiktighetslinje”.

”Jämfört med andra länder är det inte så mycket att bråka om, men jämfört med en idealisk politik kunde det ha varit bättre under den första konjunkturnedgången”, sade Assar Lindbeck.

Han ansåg även att det finns goda skäl för RUT- och ROT-avdrag eftersom det är subventioner av tjänster som nära substitut till egenarbete, och därmed mycket priskänsliga. Han jämförde med barnomsorgen, som subventioneras hårt just därför att skötsel av barn annars till stor del skulle utföras i hemmet.

”Samma argument som man använder för varför barnomsorg ska subventioneras,samma argument finns för städning, reparationer och underhåll”, sade han.

Han medgav dock att det är godtyckligt var gränsen ska dras för vilka branscher som bör gynnas skattemässigt.

”Det är en godtycklig fråga var man drar gränsen, men det finns ingen anledning att dra gränsen vid barnomsorg och inget annat. Det goda argument att subventionera tjänster som är nära substitut till egenarbete och därför finns det skäl för både RUT och ROT, men gränserna blir godtyckliga”, sade han.

Assar Lindbeck rekommenderade även att dagens procykliska system för statsbidrag till kommunerna ska ses över och sade att ”man har nu tillsatt en utredning, vilket visar att man inte tar frågan så allvarligt”. Han sade även att arbetsmarknadsutbildningarna har skurits ned för mycket, att politikerna måste börja fundera över alternativ finansiering av välfärdstjänster och han slog ett slag för en större långsiktighet i socialförsäkringssystemen och varnade för överutnyttjande av systemen.

Assar Lindbeck sade också att det är ett problem att så många länder i världen nu stramar åt sina statsbudgetar samtidigt, vilket drar ned efterfrågan.

”Problemet nu är att politiker i alla länder springer åt samma håll .

Vissa har inget val, som i Grekland och Spanien. Problemet är att länder som inte är i en paniksituation skär ned, som Tyskland och Frankrike. Var ska efterfrågan då komma ifrån?”, frågade han sig och sade att vi måste acceptera att länder gör olika.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.