Astra-zeneca: Dålig start

Astra-Zeneca har fått en dålig start på börsen,i huvudsak av marknadstekniska skäl.

Efter en veckas notering har Astra-Zeneca aktien tappat ungefär10 procent. En del har gjort gällande att det skulle vara ettbetyg på fusionen, men det är för tidigt att dra en sådanslutsats. Nej, kursfallet kan nog snarare förklaras medvinsthemtagningar, inlåsningseffekter och en GlaxoWellcome-effekt.

Dolt säljtryck

Under mars steg Astra-aktien med 18 procent och somliga villnaturligtvis realisera vinsterna. Samtidigt harutbytesförfarandet gjort att det har varit svårt att handla medaktierna under anmälningstiden. Alltså borde det ha funnits ettlatent säljtryck.Dessutom föll Astra-Zeneca i sällskap med flera andra brittiskaläkemedelsbolag. GlaxoWellcome har fallit sex procent senasteveckan, sedan de fått ett infektionsmedel underkänt, och ävendragit med sig Smithkline Beecham ner.Andra har gjort gällande att det är indexförvaltare som säljernär Astra minskar i Generalindex och därför pressar nerkurserna. Det är sant att vikterna i index ändras, men dess effekt påaktiekursen ska inte överdrivas.I Affärsvärldens generalindex ingår Astra-Zeneca till den del avaktierna som är Sverigeregistrerade. Initialt är det 46,5procent av aktierna, det vill säga Astras andel i detfusionerade bolaget och ger ingen effekt. Men det är ingenavancerad gissning att de internationella investerarna kommeratt vilja exportera sina innehav till den större och likvidareLondonbörsen.

Stora flöden

En sådan export sker via VPC, som kopplat upp endirektförbindelse med sin kollega i London, CREST. Länken ska iett första steg användas för överföring av Astra-Zeneca-aktier.På VPC säger man sig inte veta hur många som valt att exporterasina innehav. Planer på ett pressmeddelande i slutet av dennaveckan, istället för den 20:e varje månad som avstämningennormalt görs, talar för att flödena är väsentliga.

Minskad vikt

Sannolikt kommer Astra-Zenecas vikt i Generalindex att minskamed åtminstone 40 procent, motsvarande det utländska ägandet iAstra vid årsskiftet, till ungefär 7 procentenheter.Även OMX kommer att påverkas, men där sker viktjusteringarna tvågånger om året och nästa gång är månadsskiftet juni/juli.Detta påverkar i första hand svenska indexförvaltare, som måstesälja av för att hålla kontakt med index. Men även aktivaförvaltare kommer att justera, eftersom flertalet sällan avviker(se Afv nr 3/99). Men till att börja med har de ett par procentatt spela med eftersom de inte kunnat vara fullinvesterade iAstra då de får placera max 10 procentav förmögenheten i ett bolag men Astra per sista mars utgjorde12 procent av Generalindex.Säljtrycket i Sverige motverkas emellertid av ett köpbehov iEngland där Astra-Zeneca ska ingå i det stora brittiska indexetFTSE med hela börsvärdet och förvaltare som skuggar det behövervikta upp. Dessutom borde internationell fokus på bolaget öka.Ingen kan bortse från världens femte största läkemedelsbolag.

BILDTEXT: Nu flyttar även Astra-Zeneca-aktien till London.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.