Studie: Astra Zenecas Lynparza minskar dödsrisken med 32% vid tidig bröstcancer

Astra Zenecas läkemedel Lynparza minskar dödsrisken med 32% hos patienter med BRCA-mutationer i germinalcellerna vid tidig bröstcancer. Det framgår av resultaten från fas 3-studien Olympia, enligt ett pressmeddelande.
Astra Zeneca
Tomas Oneborg/SvD/TT

Användningen av Lynparza förbättrar överlevnadsgraden på tre års sikt till 92,8% mot 89,1% för placebo. Överlevnadsgraden på fyra år uppgår till 89,8% för de behandlade med Lynparza, jämfört med 86,4% för placebo.

”Olympias senaste resultat är fantastiska nyheter för patienter med en specifik ärftlig form av bröstcancer”, kommenterar Andrew Tutt, professor i onkologi vid Institute of Cancer Research, London.

”Olympia har nu visat att Lynparza inte bara minskade risken för återfall utan också förbättrade den totala överlevnaden för kvinnor med hög risk för bröstcancer i tidigt stadium och en BRCA1/2-mutation”, fortsätter han.

Lynparza utvecklas tillsammans med Merck & Co, känt som MSD utanför USA och Kanada.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder