Återhämtning på börsen

Stockholmsbörsen har återhämtat mark sedan förmiddagens tapp och noterar tidig måndagseftermiddag något mer måttliga nedgångar för dagen. Utvecklingen är något starkare än den som ses för Frankfurts storbolagsindex. London håller samtidigt helgstängt.

SIX Generalindex sågs klockan
14.30 ned med 0,4 procent till 479 och OMXS30-index sjönk 0,5 procent till 1.502. Omsättningen var 4,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 6,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Det i den rådande Kina-oron
välbevakade Composite-indexet för Shanghaibörsen var som mest ned med 3,8 procent efter helgen, men återhämtade sig och stängde måndagen 0,8 procent lägre. Myndigheterna rapporteras ha beslutat sig för att upphöra med försök att stödköpa landets börser.

I Stockholm rasade Neurovive 38
procent efter att ha beslutat att avsluta utvecklingen av läkemedelskandidaten Ciclomulsionmot mot akut hjärtinfarkt.

“Vi har lärt oss mycket utav
Circus-studien. En lärdom, vilket även stämmer med de experimentella data som finns, är att om man ger en cyklofilin-hämmare, alltså ett läkemedel typ Ciclomulsion, före en skada har skett så får du en mycket bättre effekt”, säger Neurovive Pharmaceuticals operativa chef Jan Nilsson till SIX
News.

Nilsson medger dock samtidigt till SIX att bolaget ska “titta på” eventuella nedskrivningsbehov av immateriella anläggningstillgångar “en gång till” efter dagens besked, och att det är rimligt att
vänta sig en “justering” av dessa framöver.

Regeringen beslutade i dag att ett
område på norra Gotland innefattande Ojnareskogen och området kring Bästeträsk ska bli ett Natura 2000-område. SSAB köper in all sin kalk från Nordkalk och SMA Mineral, vilka har kalkbrytning på norra Gotland.

Beslutet innebär att SSAB kan få
ökade kostnader på lång sikt då bolaget måste se sig efter alternativa leverantörer, skriver medierelationschef Marie Elfstrand i ett mejl till SIX News. SSAB-aktien var ned 2,3 procent.

Stora Enso, -1,7 procent, har
tecknat avtal om att avyttra sitt förpackningsbruk i Komárom, Ungern, till det belgiska förpackningsföretaget Van Genechten Packaging. Stora Enso erhåller kontant betalning om cirka 12 miljoner euro för aktierna.

Saniona föll 16 procent till
kursen 15,70 kronor på en aviserad företrädesemission om 60 miljoner där fyra gamla aktier ger rätten att teckna en ny för 14 kronor. Aktietorget-bolaget rapporterade även lägre omsättning och resultat för det andra kvartalet.

Victoria Park steg 4,2 procent
efter att ha antagit en mer generös utdelningspolicy. Fastighetsbolaget ska nu dela ut 25 procent av resultatet före skatt och värdeförändringar till sina stamaktieägare. Man hade tidigare låg eller ingen utdelning till stamaktierna.

Börsveckan köprekommenderade bland
annat Evolution Gaming, +5,3 procent. Tidningens portfölj köpte in Lifco, +4,7 procent, och sålde Peab, -1,5 procent.

Dagens Industri köprekommenderade
Betsson i måndagens upplaga. Aktien steg 2,5 procent.

Euroområdets preliminära
konsumentprisinflation (KPI) var marginellt högre än väntad för augusti, årstakten var +0,2 procent för KPI och +1,0 procent för kärn-KPI (exklusive energi, mat, alkohol och tobak). Väntat var +0,1 respektive +0,9 procent.

Veckans kommande makrodata
innefattar inköpschefsindex från hela världen i morgon (i och med att det är ny månad). Senare i veckan kan vi se fram emot räntebesked från både Riksbanken och ECB.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

479    

-0,4    

+5,1

OMX Stockholm 30            

1502    

-0,5    

+2,5

SIX Return index             

896    

-0,4    

+8,5

SIX Sverige cykliskt 15      

413    

-0,6    

+3,6

SIX Sverige defensivt 15     

503    

+0,0   

+11,7

SIX Volatilitetsindex       

24,6    

+1,6   

+57,8

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.