Att välja rätt investmentbolag
På Stockholmsbörsen finns dussintals noterade investmentbolag, investeringsbolag, industrigrupper och konglomerat. De står tillsammans för en tiondel av det totala börsvärdet. Den gemensamma affärsidén är att äga poster i andra bolag. En del har som mål att långsiktigt åstadkomma bästa möjliga substansutveckling för sina ägare. Andra är maktbolag som primärt tillkommit för att säkra kontrollen av ett eller flera portföljbolag.
Som aktiesparare är investmentbolagen en möjlighet att ta del av en professionellt förvaltad aktieportfölj med bra spridning. Men det är inte helt lätt att välja rätt. En investering på 100 000 kronor i Ratos för sex år sedan är värd endast 31 000 kronor i dag, medan en investering i Melker Schörlings MSAB under samma tid gått från 100 000 till 390 000 kronor. Exklusive utdelningar i båda fallen.
Bästa knepet att välja rätt investmentbolag är att läsa på om vad som finns i portföljen, och samtidigt bedöma framtiden för dem efter egen förmåga. Det är också viktigt att ställa bolagens skick och framtid mot rådande värdering.
Vem förvaltar portföljen och hur ser deras förvaltarhistorik ut?
Hur ser bolagens historik ut?
Hur har omsättningen och vinstmarginalerna utvecklats de senaste fem åren?
Hur ser omsättningstrend och vinstmarginaltrend ut kontra rådande värdering av bolaget?
En bra värderingsmodell är p/e-tal. Aktiens pris delat med vinsten per aktie på sista raden.
Låga p/e-tal innebär att företaget har en bra intjäningsförmåga kontra värdering och låga p/s-tal en bra försäljning per aktie. Viktigt är att inte värdera investmentbolag och fastighetsbolag efter p/e, då bokföringen ser lite annorlunda ut där.
När det är gjort återstår det att bedöma hur framtiden kan se ut.
Ligger produkterna eller tjänsterna i tiden?
Hur ser konkurrensen ut?
Kommande prispress?
Ligger företaget ständigt i framkant när det gäller utveckling?
Är det lätt att kopiera produkterna/tjänsterna?
När man bedömer värdet på ett investmentbolag så talar man om substansen, även kallat för substansvärdet. Man gör helt enkelt en inventering om vad som finns i aktieportföljen och sätter pris på samtliga tillgångar efter rådande kurser. Tillgångar som inte är marknadsnoterade prissätts efter bokförda värdet.
Om ett investmentbolags samlade substansvärde är en miljon kronor med 10 000 emitterade aktier, så är substansen 100 kronor per aktie. Skulle aktiekursen noteras i 105 kronor vid det läget, betalar man 5 procents premie övervärde per aktie. Vid aktiekurs 95 kronor så har man 5 procent investmentbolagsrabatt.
Förväntningar och tidigare uppvisad skicklighet bland förvaltare är de vanligaste orsakerna till att aktien handlas över eller under substansen.
I mitten av augusti såg rabatt/premiekartan ut så här bland investmentbolagen. Se tabellerna härintill.
Bure
Bure bildades 1992 ur de avvecklade löntagarfonderna och noterades på Stockholmsbörsen året därpå. Familjen Tigerschiöld dominerar ägarlistan med totalt 22,1 procent av rösterna. Enskilt största ägare är Nordea Fonder med 12,6 procent tätt följd av Bures styrelseordförande Patrik Tigerschiöld med 11,4 procent.
På Finansinspektionens insynslista kan vi i år finna tre transaktioner i Bure. Vd Henrik Blomquists köp är det största av de tre. Den 18 maj ökade han på sitt befintliga innehav med 3 041 aktier till kursen 106,50 kronor och han har då totalt 47 807 aktier i Bure.
Bures portfölj är uppdelad i noterade och onoterade aktier. I den noterade delen, som står för 80 procent av substansvärdet, dominerar elektronik- och bildskärmstillverkaren Mycronic och medicinteknikbolaget Vitrolife. Dessa två utgör tillsammans två tredjedelar av Bures substans. Övriga noterade innehav är verkstadsbolaget Cavotec, auktionssajten Lauritz, private equity-bolaget Med Cap och Vitrolife-avknoppningen Xvivo. De onoterade tillgångarna som utgör 20 procent av Bures substans består av de helägda företagen Bure Financial Services, Bure Growth, Investment och konsult- och utbildningsföretaget Mercuri International.
Bure är det investeringsbolag som de senaste tre åren gått bäst av de tolv i den här artikeln. Kursen har stigit hela 250 procent. Fullträffen med de största innehaven Vitrolife och Mycronic ligger bakom.
Mycronic utgör 30 procent av substansen i Bure. Bolaget har ökat omsättningen med i runda tal 100 procent på fem år. Vinstmarginalerna har dessutom skjutit i höjden och har de senaste åren legat på 20–25 procent. Det andra stora innehavet är fertilitetsbolaget Vitrolife, som utgör 28,6 procent av Bures substans. Vitrolife omsatte 225 miljoner kronor år 2008 och kommer troligtvis upp i en miljard i omsättning i år. Vinstmarginalerna har under samma period förbättrats från 13 procent till dagens 23 procent. Men smakar det så kostar det. Vitrolife värderas i dagsläget till 61 gånger nettovinsten och 15 gånger försäljningen.
Creades
Creades bildades när Öresund delades vid årsskiftet 2011/2012. Av substansvärde fördes 59 procent till Sven Hagströmers nybildade Creades, och resten var kvar i Öresund, där Mats Qviberg med familj var och är dominerande ägare. Creades är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista och har 8 000 aktieägare. Sven Hagströmer kontrollerar 64 procent av aktierna och 48 procent av rösterna.
Nätbanken Avanza står för 31 procent av substansvärdet i Creades. I juli 2016 hade Avanza en halv miljon kunder och det samlade sparandet bland kunderna var 200 miljarder kronor, vilket motsvarar strax över 3 procent av den totala svenska marknaden. Avanzas omsättning har fördubblats sedan 2008, med bibehållna marginaler. Resultatet är alltså i dag dubbelt så högt som mot 2008. Avanza värderas till 25 gånger nettoresultatet.
Byggunderleverantören och ventilationsspecialisten Lindab står för 18 procent av Creades portföljvärde. Omsättningen i Lindab står och stampar. Man kan dock skönja en liten förbättring jämfört med för fem år sedan. Detsamma gäller vinstmarginalerna.
Till de noterade tillgångarna hör också elektronikunderleverantörerna Note (5 procent) och norska Kitron (4 procent). Resten av portföljen är onoterade aktier och övriga tillgångar.
Industrivärden
Investmentbolaget Industrivärden bildades av Handelsbanken 1944. Syftet var att samla och dela ut de aktieinnehav som banken erhöll efter börskraschen på 1930-talet till bankens aktieägare.
Industrivärden är noterat vid Stockholmsbörsens large cap-lista och har 75 000 aktieägare. De största ägarna är Lundbergsföretagen med 16 procent av aktierna och 23 procent av rösterna, Handelsbankens pensionsstiftelse 6,9 procent och Jan Wallanders & Tom Hedelius stiftelse med 6,1 procent.
Industrivärden domineras av fyra tunga innehav som tillsammans utgör tre fjärdedelar av substansen: Handelsbanken står för 22 procent, röststarka A-aktier i tunga fordonstillverkaren AB Volvo står för 19 procent, metallprodukttillverkaren Sandvik 19 procent och röststarka A-aktier i hygienbolaget Essity står för 15 procent. Essity avknoppades nyligen från skogsbolaget SCA.
Övriga innehav är dagligvarugiganten Ica (6 procent av substansvärdet), röststarka A-aktier i byggbolaget Skanska (6 procent), röststarka A-aktier i telekomkoncernen Ericsson (5 procent), A-aktier i SCA (4 procent) och A-aktier i specialståltillverkaren SSAB (4 procent).
Industrivärden har alltid stor makt på stämmorna i innehaven. Röstvärdet i portföljbolagen ligger ofta på 10–30 procent. 22 procent av Industrivärdens substans består av Handelsbanksaktier. Handelsbankens omsättning stiger i lugn takt, stadigt och till oförändrade marginaler, vilket innebär att helårsvinsten på 12 miljarder kronor år 2008 i fjol hade växt till 16 miljarder kronor.
Sedan år 2010 har Volvos omsättning per år legat i spannet runt 300 miljarder kronor, med vinstmarginal på sista raden mellan 1 och 6 procent. Omsättningen i Sandvik har legat ganska konstant sedan 2010. Likaså vinstmarginalerna som pendlat mellan 6 och 8 procent med undantag för det lite sämre året 2015. Hygien- och hälsobolaget Essitys omsättning bröt i fjol 100 miljardersvallen. Marginalen mätt efter ebita (”earnings before interest, taxes and amortization”, resultat före räntor, skatter och amorteringar) ligger ganska stilla på 15 procent. Marginalen på sista raden har legat på 4–6 procent under åren 2014–2016.
Investor
Det Wallenbergdominerade Investor är det klart största investmentbolaget i Sverige. Det är också det mest spridda, med 188 000 aktieägare. Bolaget är noterat vid Stockholmsbörsens storbolagslista.
Knut och Alice Wallenbergs stiftelse kontrollerar 43 procent av rösterna och har 20 procent av kapitalet i Investor. Andra större ägare är Alecta med 6 procent och AMF med 4 procent av kapitalet.
Av substansvärdet på Investor utgörs 80 procent av noterade kärninvesteringar. Gruvunderleverantören Atlas Copco utgör 19 procent av substansvärdet, verkstadskonglomeratet ABB 14 procent, storbanken SEB 13 procent, läkemedelsbolaget Astra Zeneca 8 procent. Dessa fyra bolag står för sammanlagt 54 procent av substansvärdet. I övrigt finns finländska marinmotortillverkaren Wärtsilä med 5 procent av portföljen, specialläkemedelstillverkaren Sobi med 4 procent, krigsmaterieltillverkaren Saab med 4 procent, vitvarukoncernen Electrolux med 4 procent, Ericsson med 3 procent, börsoperatören Nasdaq med 3 procent och utomhusprodukttillverkaren Husqvarna med 2 procent.
Dotterbolaget Patricia Industries står för 15 procent av substansen, där medicinteknikbolaget Mölnlycke står för hälften. Andelarna i private eqity-giganten EQT står för de resterande 4 procent av Investors substans.
Cirka en femtedel av Investors substansvärde består av aktier i Atlas Copco, vars omsättning har stigit stadigt senaste decenniet och passerade 100 miljarder kronor i fjol. Vinstmarginalerna på sista raden ligger konstant och pendlar mellan 10 och 16 procent. Svensk-schweiziska ABB:s omsättning har legat strax över 300 miljarder de senaste tre åren med vinstmarginaler på cirka 6 procent. SEB:s omsättning har en svagt stigande trend sett fem år i backspegeln och vinsten har pendlat mellan 11 och 19 miljarder kronor.
Kinnevik
Kinnevik grundades 1936 och är dominerat av familjen Stenbeck med 43,8 procent av röster och 10,3 procent av kapitalet. Andra större ägare är familjen Klingspor med 11,3 procent av röster och 3,4 procent av kapitalet.
Tre portföljbolag står för tre fjärdedelar av Kinneviks substans. Tyska nätbaserade klädförsäljaren Zalando står ensamt för en dryg tredjedel (37 procent), teleoperatörerna Millicom står för 23 procent och Tele 2 för 16 procent. Vidare utgör mediekoncernen MTG för 5 procent och Global Fashion Group 6 procent, övriga bolag 19 procent.
Zalando grundades 2008 med säte i Berlin. Aktien handlas på Frankfurtbörsen. Tillväxten är stark, år 2012 omsatte Zalando 1,2 miljarder euro för att i fjol ha en omsättning på 3,6 miljarder euro. Tillväxtraketen Zalando värderas till 80 årsvinster, så smakar det så kostar det.
Millicom omsatte 56 miljarder kronor i fjol. Omsättningen är fördubblad sedan 2010, men ändå har Millicom problem med att tjäna pengar. 2015 och 2016 visade Millicom röda siffror. Millicoms omsättning per aktie går nästan i paritet med rådande aktiekurs, vilket är en låg värdering.
Mobiloperatören Tele 2 står för 16 procent av Kinneviks substansvärde. Omsättningen på 28 miljarder i fjol är ungefär densamma som de tre åren före. Resultatet på 2,2 miljarder kronor 2014 och 3,0 miljarder 2015 har bytts ut mot en förlust på 2,0 miljarder i fjol.
Latour
Latour startade verksamheten 1985. Bolaget består dels av en helägd industrirörelse, dels av en börsportfölj. Till det tillkommer även en delägd industrirörelse. Ägarbilden domineras helt av Gustaf Douglas med familj och bolag med 77,4 procent av kapitalet och 79,8 procent av rösterna.
Låsspecialisten Assa Abloy står för en tredjedel av Latours substansvärde. Övriga innehav är ingenjörsbolaget Sweco med 11 procent, bevakningskoncernen Securitas med 10 procent, ventilationsbolaget Swegon med 10 procent, belysningskoncernen Fagerhult med 8 procent, pantautomatleverantören Tomra med 7 procent, skruvförbandsspecialisten Nord-Lock 7 procent, yrkeskläder-gruppen Hultafors 6 procent och övriga 9 procent.
Assa Abloy har lyckats med att dubbla omsättningen sedan 2008 och har en bra svit med högre omsättning för varje år. Vinstmarginalen på sista raden har stadigt legat på 7–11 procent sedan 2008. Målet med att växa med 10 procent verkar ha infriats, snittet på rörelsemarginalen senaste fem åren är 15,3 procent.
Lundbergs
Lundbergs grundades 1944. I tillgångsportföljen finns det helägda fastighetsbolaget L E Lundbergs med ett fastighetsvärde om cirka 18 miljarder. Aktien är noterad vid Stockholmsbörsens storbolagslista. Fredrik Lundberg med familj kontrollerar bolaget med god marginal, 42,3 procent av kapitalet och 71,0 procent av rösterna.
Fastigheter står för en tredjedel av Lundbergs substansvärde genom fastighetsbolagen L E Lundbergs (16,8 procent) och Hufvudstaden (17,9 procent). Andra stora innehav är ovan nämnda investmentbolaget Industrivärden med 20,4 procent och skogsbolaget Holmen med 14,1 procent.
Andra stora innehav är industrikonglomeratet Indutrade med 8,3 procent av portföljvärdet, Handelsbanken med 6,5 procent, Sandvik med 5,4 procent, Skanska med 5,1 procent och Husqvarna med 5,1 procent för.
Hufvudstaden är ett av Sveriges största börsnoterade fastighetsbolag med fastigheter i Stockholms och Göteborgs bästa lägen. Det är ett välskött bolag med soliditet på 60 procent. Det mesta av resultatet återinvesteras, endast 15–30 procent av vinsten delas ut till aktieägarna.
Fastighets AB L E Lundberg är ett helägt dotterbolag till Lundbergs. Fastighetsbeståndet uppgår till cirka 1,1 miljon kvadratmeter uthyrbar yta och är fördelat på 150 fastigheter, ena hälften bostäder och andra hälften kommersiella lokaler. Senaste årsredovisningen från 2016 visar ett resultat på närmare 2 miljarder kronor. I resultatet ingår även värdeförändring av fastigheter.
Holmens omsättning har legat i spannet 17–18 miljarder kronor de senaste fem åren, samtidigt som vinstmarginalerna pendlat mellan 3 och 10 procent.
MSAB
Investmentbolaget Melker Schörling AB börsintroducerades 2006 och är noterat vid Stockholmsbörsens storbolagslista.
Melker Schörling med familj äger i runda tal 85 procent av företaget. Näst störste ägare är Hennes & Mauritz huvudägare Stefan Persson. Efter denna duo återstår 9 procent av de resterande aktierna.
MSAB:s portfölj är lätt att kopiera eftersom hela innehavet är börsnoterat. Melker Schörlings substans består av sex börsnoterade large cap-bolag. Mätteknikkoncernen Hexagon är helt dominerande med 55 procent av hela Melkers Schörlings substansvärde. Posterna i polymerspecialisten Hexpol, fettillverkaren Aarhus Karlshamn och Assa Abloy är ungefär lika stora och utgör runt 13 procent av substansvärdet vardera. I övrigt finns Securitas med 4,5 procent och kontanttransportören Loomis med 0,4 procent av värdet.
Melker Schörling AB har starka rösträtter i Hexagon med 46,9 procent, Hexpol 46,6 procent och Aarhus Karlshamn med 32,9 procent.
Hexagon har mer än dubblat omsättningen sedan år 2010, från 14 miljarder till dagens 31 miljarder kronor, samtidigt som vinstmarginalerna varit stigande. Ebita-marginalen låg på 30,8 procent 2016, och vinstmarginalen i sista led 18,2 procent.
Så sent som i juni skrev Wall Street Journal att Hexagon var till salu för 20 miljarder dollar, med omedelbar kursrusning för aktien som följd. Något uppköp har inte blivit av, men spekulationerna lever vidare än i dag.
Ratos
Ratos är specialist på onoterade bolag, har 68 000 aktieägare och är noterat på Stockholmsbörsens large cap-lista. Familjen Söderberg har kontrollen över Ratos med 43,6 procent av rösterna och 18,3 procent av kapitalet. Genom ett par stiftelser så tillkommer ytterligare 29,7 procent av rösterna och 18,2 procent av kapitalet.
Insiderlistan domineras av att Magnus Agervald, nytillträdd vd för Ratos, köpte 10 000 aktier 20 februari till kurs 42,50. Storägaren och styrelseledamoten Per-Olof Söderberg förvärvade ytterligare 150 000 aktier till kurs 42,86 i slutet av februari 2017. Samtidigt passade en annan storägare, Jan Söderberg, på att öka sitt innehav med 350 000 aktier till kursen 42,50.
Ratos aktiekurs har sedan toppnoteringen 2011 näst intill kollapsat samtidigt som börsens index klättrat till nya toppnivåer. Omsättningen har under samma period tappat 17 procent samtidigt som bolaget betalat ut mer i aktieutdelning än vad vinsten i Ratos har varit fem år av sex. Susanna Campbell fick lämna vd-stolen i fjol varvid Magnus Agervald rekryterades från vd-posten i Bygg Max.
Ratos består i skrivande stund av 15 onoterade bolag, mestadels delägda. På senare tid har det varit stor aktivitet både på köp- och på säljsidan bland de innehavda företagen i portföljen. Listan är lång på sålda företag som gått under klubban senaste året.
Under hösten 2016 förvärvades 99 procent av aktierna i handelsträdgårdskedjan Plantagen, som nu utgör det näst största innehavet med 10 procent av Ratos substansvärde efter affärsinformationsbolaget Bisnode. Tre fjärdedelar av Ratos portföljbolag höjde omsättningen i fjol jämfört med år 2015. Däremot lyckades bara hälften av dem uppvisa en bättre ebita-marginal.
Oljeservicebolaget Aibel, rörsystemspecialisten GS Hydro och braskamintillverkaren Jøtul är problemhärdar, samtidigt som det finns bolag på den positiva sidan som Bisnode, byggentreprenören Hent, butikskommunikationsleverantören HL Display.
Ratos nye vd Magnus Agervald lär ha fullt upp med att fatta beslut om vilka bolag som ska vara kvar och vilka nya som ska in i Ratos-sfären.
Svolder
Svolder investerar huvudsakligen i svenska noterade små och medelstora företag. Svolder är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista och har 14 000 aktieägare.
Två ägare dominerar: dels Investment AB Öresund med 16 procent av kapitalet och 11,1 procent av rösterna samt Rolf Lundström med 11,6 procent av kapitalet och 29,5 procent av rösterna.
Svolders aktieportfölj består av 23 marknadsnoterade aktier. Innehavet i stålstängselbolaget Troax är det största med 11,2 procent av Svolders substansvärde. Andra större innehav på mellan drygt 6 procent av portföljvärdet ned till knappt 5 procent är hotellkedjan Scandic, Saab, taktätningsbolaget Nordic Waterproofing, pryldetaljisten Mekonomen, fastighetsbolaget Klövern, polymerspecialisten Nolato, elinstallationsbolaget Garo, bloddiagnostikföretaget Boule Diagnostics, it-konsulten Acando och byggbolaget Serneke. Inget innehav dominerar portföljen, men Svolder har varit duktiga på att hitta välskötta företag med bra skjuts i aktiekurserna.
Traction
Traction startades 1974 av Bengt Stillström och är noterat på Stockholmsbörsens mid cap-lista. Familjen Stillström dominerar ägandet. Petter Stillström innehar 40,7 procent av rösterna och 18,7 procent av kapitalet. Bengt och Ann Stillström har lika stora andelar 14,1 procent av rösterna och 19,5 procent av kapitalet vardera.
Tractions substansvärde består till en tredjedel av räntebärande placeringar, närmare en miljard kronor där hälften av dem har en löptid kortare än ett år.
Den klart största posten av de noterade bolagen är etikettföretaget Nilörngruppen med vikt 13 procent, som dubblat sin omsättning sedan 2011. Vinstmarginalen runt 9 procent har varit oförändrad under perioden.
Onoterade innehav och övriga noterade aktier utgör 20 procent av substansen i Traction.
Öresund
Mats Qviberg är Öresunds dominerande med 21,7 procent av aktierna. 92 procent av Öresunds substans består av tio marknadsnoterade bolag. Dominerande innehav är fastighetsbolaget Fabege med 15,5 procent av substansen och bilkedjan Bilia med 15 procent. Resterande innehav är Svolder, SEB, sminkbolaget Oriflame, kycklingproducenten Scandi Standard, välfärdsbolaget Ambea, kasinobolaget Catena Media, nischbanken Nordax och fordonsunderleverantören Bulten. Onoterade värdepapper och övriga tillgångar står för 8 procent.
Fabege äger 88 fastigheter och 1,1 miljon kvadratmeter uthyrningsbar yta. Fokus ligger på stadsutveckling och kommersiella fastigheter i Stockholmsområdet. Soliditeten är 45 procent och likt många fastighetsbolag är utdelningsandelen till aktieägarna låg. 70–90 procent av vinsten återinvesteras i bolaget.
Nordens största bilkedja Bilia utgör 15 procent av Öresunds substans. Omsättningen stiger i lugn stabil takt för att i fjol omsätta 24 miljarder kronor. Vinstmarginalerna i bilåterförsäljarledet är tunna, i Bilias fall mellan 1 och 3 procent.
Av: Arne Talving
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.