AUTOFILL: Gå inte på pumpen

Autofill står på tröskeln till en kommersialisering. Men aktienhar hög risk.

Ett av börsens intressantaste nytillskott utanför IT-sektorn ärAutofill, vars aktie noteras på O-listan sedan mitten avdecember i fjol. Det är ett från början entreprenörsdrivetutvecklingsföretag som strävar mot att bli ett internationellthögteknologiskt industriföretag. Den produkt som utvecklatssedan mitten av 1980-talet är ett system för helautomatisktankning av personbilar. Idén borde ha framtiden för sig därföratt automattankning är bekvämt, snabbt och miljövänligt.Om tankningsmetoden slår igenom, och om Autofill lyckas med sinlansering, kan den potentiella marknaden visa sig varaaktningsvärd. Totalt finns det i industrivärlden omkring 2,2miljoner bensinpumpar med en genomsnittlig livslängd på tio år.Det betyder att marknaden på årsbasis uppgår till 220.000pumpar, men i vilken takt automatpumparna kan tänkas tränga utstandardpumparna kan man bara spekulera i.Automatpumpen kostar mer än en konventionell standardpump. Åandra sidan ökar genomströmningen vid bensinmackarna, eftersomhanteringstiden per kund minskar. Dessutom går det att göramiljövinster genom att spillet minskar och problemet medbensinångor näst intill försvinner.

Genombrott måste ske i USA

Autofill har kommit så långt i utvecklingen att systemet är påväg in i kommersialiseringsfasen, men som så ofta förr harbedömningarna om hur snabbt det går varit optimistiska iöverkant. En återhållande faktor är att oljebolagen har varitfullt upptagna med att lösa sina interna organisationsfrågorefter alla stora fusioner på senare år. Samtidigt satsarAutofill på att vidareutveckla systemet och tillverkningsanpassakonstruktionen inför en serietillverkning.Till och med 1998 hade Autofill plöjt ned 200 miljoner kronoroch fortfarande förlorar bolaget mycket pengar. Förlusten i fjolvar 63 miljoner kronor och förväntningarna på innevarande år ärinte högre ställda. Under första halvåret levererades ingapumpar. Räkna med att det dröjer innan Autofill börjar tjänapengar. Några tankautomater finns i drift på OK-stationer iStockholmstrakten, men det riktiga volymgenombrottet kommerknappast att ske i Sverige, utan i USA. En av de viktigasteuppgifterna för ledningen är därför att vaska fram det företag iUSA som ska anförtros uppdraget att tillverka automaten för denamerikanska marknaden. Det finns ett ramavtal med Mobil Oil omtest och framtida leveranser av 380 enheter.

Mobil Oil ökar förtroendet

Årets märkeshändelse är en avsiktsförklaring som tecknades ivåras med Mobil Oil. Innebörden av denna är att det amerikanskaoljebolaget blir delägare genom att köpa nyemitterade aktier ochteckningsoptioner – förutsatt att Autofill uppfyller vissa mål.Om investeringen genomförs som planerat får Mobil Oil enägarandel på initialt 6,8 procent och med fullt utnyttjande avoptionerna på 16,8 procent. Med en sådan partner ökartrovärdigheten, framför allt kring bolagets kapitalbas.

Utveckling fortsätter

Även om Autofill står inför kommersialiseringen av tankautomatenfortsätter utvecklingsarbetet. Bland annat har bolaget inlettett samarbete med biltillverkare. Det finns några konkurrenter -dit hör oljebolaget Shell och ett tyskt konsortium – menAutofill har enligt egen utsago ett försprång framförmedtävlarna. Autofills system är skyddat av flera patent.

Autofill

1997 1998 1998 1999mkr 8 mån 12 mån 6 mån 6 månOmsättning 2,6 11,2 3,3 0,1Rörelseres -69,6 -62,5 -28,3 -44,8Finansnetto 1,9 -0,6 -0,4 0Resultat -67,7 -63,1 -28,7 -44,8Aktien: Sälj

Autofill är ett utvecklingsföretag som har en produkt påtröskeln till kommersialisering. Lyckas bolaget finns det enstor potential, men risknivån är fortfarande hög. En placering iAutofillaktien kräver tålamod. Grundtipset är att avvakta.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.