Autoliv årets börsvinnare

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv är Stockholmsbörsens vinnare bland de stora bolagen i år. Sedan årsskiftet har kursen stigit 40 procent. Hårda kostnadsbesparingar, flytt till låglöneläner och ökade marknadsandelar är VD Lars Westerbergs recept för att möta en konjunktur som präglas stora orosmoln både i USA och Europa.

Den amerikanska fordonskonjunkturen har visat överraskande stor motståndskraft under våren. Prognoserna om en kraftigt minskad produktion har fått revideras upp och tillverkarna själva har också försiktigt börja höja sina prognoser för vad årets försäljning ska bli. De stora lagren som byggdes upp i slutet av förra året har betats av och är nu på mer normala nivåer igen.

Men det har delvis skett på bekostnad av tillverkarnas lönsamhet då erbjudandena har fått sockras mer än normalt för att locka kunderna. För några dagar sedan lämnade även Ford en vinstvarning som höjer nya frågetecken inför det andra halvåret.

”Jag tror delvis att Fords vinstvarning beror på interna faktorer. De problem som de haft efter hela Firestone-historien har nog tagit rejält på krafterna i organisationen. Sedan kan det naturligtvis även bero på att de inte får tillräckligt betalt eller att de inte längre tror sig kunna nå sina produktionsmål, men det är svårt att säga”, säger Autolivs VD Lars Westerberg.

Ytterligare ett orosmoment är tisdagens statistik över de amerikanska konsumenternas framtidstro. Indexsiffran för augusti månad visade på en större nedgång än väntat.

”Vi är naturligtvis beroende av sådana faktorer. Om de amerikanska konsumenterna slutar köpa bilar kommer vi att ta stryk. Nedgången var inte dramatisk men det är generellt sett inte bra”, säger Lars Westerberg.

Trots allt är ändå bilden av den amerikanska fordonsmarknaden något ljusare idag än den var i början av året. Samma sak kan däremot inte sägas om europamarknaden. Tidigare spådde prognosmakarna en något minskad produktion i det tredje kvartalet och sedan en ökning igen mot slutet av året. Den bilden har nu suddats ut och istället räknar man med en allt hårdare inbromsning.

”Den prognostiserade nedgången är i sig inte så dramatisk, däremot är svängningen i prognosen dramatisk. Sedan blir det också frågan om vilka plattformar det rör sig om. Är det Fiat som backar är det inte något problem för oss, men om det är Volvo så blir det tuffare. Det är lite illavarslande men än är vi för nära inpå sommaren för att kunna dra några slutsatser om läget. Det tredje kvartalet kommer att bli en viktig vägledare”, säger Lars Westerberg.

Trots de fortsatt mörka molnen över både Europa och USA räknar ändå Lars Westerberg med att resultatet för det andra halvåret kommer att bli bättre än för det första. Orsaken är främst interna åtgärder där bland annat personal flyttas från högkostnadsländer som Sverige och USA till lågkostnadsländer som Mexiko och Estland.

Till det kommer även fortsatt sjunkande priser på råmaterial som mot slutet av året väntas rinna igenom till priserna på inköpta komponenter för Autoliv. Frågan är bara hur mycket av besparingarna som fordonstillverkarna tillåter Autoliv att behålla. Kraven på sänkta priser från underleverantörerna, främst från de amerikanska biltillverkarna, var mycket hårda i början av året.

”Det här är förmodligen världens mest konkurrensutsatta bransch och det börjar redan hos fordonstillverkarna och löper hela vägen genom kedjan. De mest högljudda kraven på sänkta priser kulminerade dock under det första kvartalet när alla tillverkarna skulle sjösätta sina egna åtgärdsprogram”, säger Lars Westerberg.

Autoliv har även varit framgångsrika på att knipa ökade marknadsandelar främst på bilbälten och sidokrockskydd. Efter skandalen kring Ford och de exploderande Firestonedäcken har debatten i USA om säkerheten i så kallade Sports Utility Vehicles, SUV, ökat kraftigt. Något som även märks i efterfrågan på Autolivs produkter.

”Vi märker en markant ökad efterfrågan på främst krockgardiner. Tillverkarna tjänar mer på sina SUV än vanliga bilar så om konsumenterna får för sig att de inte är säkra är det ett jätteproblem”, säger Lars Westerberg.

Sports Utility Vehicles svarar för över halva bilproduktionen i USA och Autoliv har hittills haft en oproportionerligt låg andel försäljning till den typen av fordon. I orderboken ligger dock flera beställningar som kommer att öka försäljningen de kommande åren och Autoliv arbetar även för fullt med nya typer av specialskydd för krockar mellan en SUV och en vanlig personbil, något som på grund av höjdskillnaden mellan bilarna dödar tusentals människor varje år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.