Laddar

Autoliv-konkurrent utreds i USA

Den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA har startat en formell utredning den amerikanska tillverkaren ARC Automotives krockkuddar, rapporterar New York Times.

Bakgrunden är att en defekt gasgenerator (som blåser upp krockkudden) från bolaget har kopplats till ett dödsfall i Kanada. Gasgeneratorn i fråga satt i en sidokrockkudde, i en Hyundai Elantra av 2009 års modell, och ska ha exploderat efter en kollision i låg hastighet, uppger de kanadensiska myndigheterna.

Gasgeneratorn som utreds använder både gas lagrad under högt tryck och en liten mängd sprängmedel: ammoniumnitrat. Det är samma sprängmedel som Takata använder men, NHTSA underströk att deras preliminära utredning visat “signifikanta designskillnader” mellan Arcs och Takatas generatorer.

Fukt har visat sig vara ett problem för Takatas generatorer, men NHTSA sade att det förmodligen inte var en faktor i det här fallet.

Den preliminära utredningen av Arc startade i juli i fjol och berörde 8 miljoner gasgeneratorer som använts av General Motors, Fiat Chrysler, Hyundai och Kia fram till 2004. Den fördjupade utredningen ska vidgas till att omfatta fler generatorer. Hur många var ännu inte bestämt.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.