Autoliv nådde inte förväntningarna

På Stockholmsbörsen handlades depåbeviset dock på plus för dagen.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv nådde inte upp till analytikernas snittförväntningar gällande det andra kvartalets resultat, samtidigt som bolagets prognoser för årets försäljningstillväxt och rörelsemarginal sänktes. På Stockholmsbörsen handlades depåbeviset dock på plus för dagen.

“Autoliv har lagt en ny grund för förväntningarna, i ett läge då få investerare ändå trodde att de kunde uppnås”, skriver Morgan Stanley i en snabbkommentar efter rapporten.

“Vi menar att Autoliv är en Europas bättre fordonsunderleverantörer, och aktien handlas till låga multiplar på redan sänkta vinstnivåer”, resonerar bankens analytiker vidare och bedömer att förväntningarna på en stabilisering nu är mycket låga.

“Om vi får en stabilisering, eller en förbättrad konjunkturbild till följd av globala stimulanser, kan Autoliv komma att bli uppvärderad väsentligt från nuvarande nivåer.”

Pareto Securities analytiker är mindre övertygad och menar att uppgången (vid skrivtillfället 3-4 procent) är överdriven och att depåbeviset snarast borde tappa något givet det svaga resultatet och prognoserna som sänktes mer än väntat.

“Vi tror att konsensusestimaten kommer att revideras ned några procent”, skriver mäklarfirman.

Autoliv redovisade på fredagen ett justerat rörelseresultat om 183 miljoner dollar (230), 7 procent under analytikernas snittförväntningar i Infront Datas prognossammanställning.

Bolaget sänkte också sina helårsprognoser för organisk försäljningstillväxt till 1-3 procent (från 5 procent) och för rörelsemarginalen till 9,0-9,5 procent (från 10,5 procent).

Depåbevis handlades vid 13.45-tiden på fredagen till omkring 673 kronor på Stockholmsbörsen, en uppgång med drygt 3 procent för dagen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här