Bakläxa, Ringholm!

Regeringen missar nästan alla uppsatta mål för den ekonomiska politiken. Det är dags att kombinera målen med skattesänkningar.

Statsminister Göran Perssons största politiska framgång torde vara att han lyckades med att halvera den öppna arbetslösheten från 8 procent till 4 procent. Efter den femettan har regeringen haft en glupande aptit på att formulera nya mål så snart ett politiskt eller ekonomiskt problem har låtit sig kvantifieras.

I skuggan av den presenterade höstbudgeten framstår emellertid den tidigare så lyckade målpolitiken nu som totalt misslyckad. Inget av målen ser ut att uppfyllas (se tabell).

”Håll fast vid målen”
De professionella bedömarna har förvånansvärt få alternativ att erbjuda. Till och med en notorisk regeringskritiker som Stefan Fölster på Svenskt Näringsliv vill hålla fast vid målpolitiken:

– Det är inte målen utan politiken det är fel på, är hans kommentar.

Samtidigt efterlyser han åtgärder för att hålla nere sjukskrivningarna och öka arbetskraftsutbudet.
I praktiken betyder det att skatterna bör sänkas och sjukbidragen sänkas eller ändras.

Samtidigt finns ett tryck på regeringen att överge åtminstone ett av målen, nämligen målet om ett tvåprocentigt överskott i de offentliga finanserna. Kravet motiveras inte minst av att allt fler länder lanserar skattesänkningar som medel för att få fart på ekonomin på kort och medellång sikt.

Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken, menar samtidigt att det är möjligt för den svenska regeringen att sänka skatterna utan att finansmarknaderna reagerar negativt. Sverige med sina robusta statsfinanser skulle inte straffas med vare sig räntehöjningar eller valutaturbulens.

”Bra tid sänka skatter”
Och enligt Håkan Frisén på SEB är det även i övrigt ett bra läge för att sänka skatterna just nu.

– Det finns en press på olika skattebaser i Sverige. Det kan vara lämpligt att sänka skatter just nu, bland annat för att undvika att de tvingas fram i ett för starkt konjunkturläge.
Skattesänkningar vid ett bättre ansträngt konjunkturläge än dagens skulle tvinga fram räntehöjningar.

Trots de många missade målen bör regeringen hålla fast vid åtminstone två av dem.
Det gäller inflationsmålet och utgiftstaket i statsbudgeten. En sådan satsning skulle, tillsammans med strategiska skattesänkningar, utgöra en god grund för tillväxt.

SÅ TROR VI ATT DET GÅR MED MÅLEN

Regeringens ekonomisk-politiska mål och utfallen.
Mål; Utfall hittills; AFV:s bedömning för de närmaste åren

Utgiftstak för staten; Ja; Klaras för att det måste gå

2 % överskott i offentlig sektor; Nej; Klaras inte

4% arbetslöshet; Nej; Klaras inte

80% reguljär sysselsättning; Nej; Klaras inte

Halvera antalet sjukdagar; Nej; Klaras inte utan drastiska åtgärder

Halvera antalet socialbidragstagare; Nej; Klaras inte

15%-andel som betalar statlig skatt; Nej; Beror på val av framtida regeringspartner

Källa: SEB Bedömning: SEB/Affärsvärlden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.