Bank of America spår mild recession i Sverige

I en analys rörande Sverige och Norges ekonomi från den amerikanska storbanken Bank of America spår man att Sverige går in i en mild recession. Den starka tjänsteinflationen beskrivs som boven i dramat.
Riksbanken
Riksbanken. Foto: Hasse Holmberg / TT

Inflationen i både Sverige och Norge förväntas sjunka långsamt, vilket leder till att båda centralbanker sannolikt kommer att höja räntorna ytterligare. I Sverige höjs KPI-prognosen för 2023 till 8,5 procent medan i Norge förväntas KPI, exklusive energi och indirekt skatt, för 2023 öka till 6,1 procent.

Trots den ökande inflationen förväntas Norge uppleva stabil tillväxt medan Sverige kan stå inför en mild recession.

Bank of America spår nu tre, istället för två, ränthöjningar i Norge om 25 punkter vardera. Räntan väntas toppa på 4,5 procent. I Sverige väntas räntan bara höjas en gång.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets