Banker mot strömmen på börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen öppnade uppåt men hade på eftermiddagen letat sig under nollstrecket. Bland de mest omsatta noterades uppgångar för bankerna och nedgångar för bland annat Ericsson och Volvo.

SIX Generalindex var klockan 14.41
ned 0,5 procent till 525 medan OMXS30 backade 0,4 procent till 1.684. Omsättningen var 7,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 10,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Båda de kinesiska
inköpschefsindexen steg i februari. Det inofficiella som sammanställs av HSBC och Markit letade sig över 50-strecket till 50,7 medan det officiella höll sig precis under vid 49,9. Den största nyheten från Kina var dock att centralbanken sänker vissa styrräntor på grund av deflationsrisker och inbromsningen i fastighetsmarknaden.

Den nyheten lyfte initialt råvarusektorn
som ju längre dagen har lidit har fallit tillbaka. De två sämsta sektorerna var på eftermiddagen teknologi och råvaror, de två bästa var telekom och  finans.

Det svenska inköpschefsindexet för
tillverkningssektorn sjönk mer än väntat i februari till 53,3 från 55,2 i januari. Indexet för EMU var oförändrat vid 51,0, en liten uppgång hade väntats, medan det tyska oväntat steg något.

Det spanska och franska indexen
sjönk och det franska befinner sig just en bra bit under 50-strecket. Det italienska steg oväntat mycket och ligger på den starkaste nivån sedan förra sommaren.

Biometribolagen Precise Biometrics
och Fingerprint Cards tappade 8,9 respektive 8,0 procent. Två biometrirelaterade nyheter har släppts på under dagen. Den ena är att det inte är Fingerprint Cards som levererat fingeravtryckssensorn till Samsungs senaste modell. Den andra är att Qualcomm lanserat en ny fingeravtrycksläsare som baseras på ultravågor.

Bilia föll 2,7 procent. Bolaget
har efter flera olönsamma år bestämt sig för att lägga ned verksamheten i Danmark. I december fattade Mekonomen ett liknande beslut om att lägga ned allt utom franschise-verksamheten i landet.

SAS tappade 2,7 procent. Bolaget
har tvingats ställa in ett femtiotal flygningar från Köpenhamn sedan i fredags efter att kabinpersonal gått i strejk. Personal är nu åter i arbete men söker förhandlingar med bolaget.

Medivir föll 4,6 procent.
Jefferies har sänkt riktkursen till 100 från 120 kronor och upprepat behåll. Nordea har sänkt till 89 från 90 kronor och upprepat sälj. Olysio-möjligheterna är snart uttömda och bolaget riskerar att bli et olönsamt forskningsbolag redan i det fjärde kvartalet, tror Nordea.

Africa Oil steg 3,1 procent efter
att Swedbank upprepat sin köprekommendation för bolaget. Vid nuvarande kurs får man prospekteringspotentialen gratis, resonerar banken.

New Wave steg 5,3 procent efter
att Dagens Industri rekommenderat sina läsare att köpa aktien måndagens upplaga.

Scandi Standard, Besqab och Opus
steg med 3-5 procent efter köprekommendationer i Börsveckan. Seamless, som fick en säljrekommendation, tappade 8,8 procent.

Index                     

Senast 

I dag %  

I år %

SIX Generalindex             

525    

-0,5   

+15,2

OMX Stockholm 30            

1684    

-0,4   

+15,0

SIX Avkastningsindex         

952    

-0,5   

+15,2

SIX Sverige cykliskt 15      

470    

-0,9   

+17,9

SIX Sverige defensivt 15     

503    

-0,6   

+11,9

SIX Volatilitetsindex       

14,2    

+4,5    

-9,1

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.