Bankerna lyfter, börsjättar dalar

Stockholmsbörsen handlades i en slagig tendens i inledningen på onsdagen. Utvecklingen var svagare än på de ledande europeiska börserna efter nedgångar för indextunga aktier som H&M och Ericsson.

Klockan 10.30 var OMXS30 0,3 procent högre till noteringen 1.093,0. Omsättningen uppgick till 3,1 miljarder kronor.

H&MB tappade 0,8 procent till 241:40 kronor. UBS har sänkt rekommendationen för H&M till sälj från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 225 kronor från tidigare 245 kronor. Rapporten för det tredje kvartalet visade enligt UBS på ytterligare risk för bruttomarginalutvecklingen framöver.

EricssonB sjönk 1,6 procent till 72:75 kronor. RBC Capital Markets har i en analys sänkt prognosen för Ericssons omsättning till 46 miljarder kronor under det tredje kvartalet från tidigare 50 miljarder kronor. För fjärde kvartalet sänker RBC omsättningsprognosen till 56 miljarder kronor från 62 miljarder.

Anledningarna till estimatsänkningarna är hotande komponentbrist, valutaeffekter samt bristen på förbättring på tillväxtmarknaderna.

Tele2B var 1,2 procent upp till 144 kronor. Royal Bank of Scotland har inlett bevakning av Tele2 med rekommendation köp och riktkurs 180 kronor. Samtidigt har Swedbank Markets sänkt rekommendationen för Tele2 till neutral från tidigare köp men upprepat riktkursen om 145 kronor.

SEBA steg 1,9 procent till 52 kronor,Nordeavar 1,0 procent upp till 72:75 kronor ochSHBA klättrade 0,7 procent till 223:60 kronor. Statistik från affärs- och kreditupplysningsföretaget UC, visade att antalet företagskonkurser uppgick till 487 i september, vilket innebär en ökning med 15 procent jämfört med samma månad 2009.

ElectroluxB avancerade 2,4 procent till 167:50 kronor. ABG Sundal Collier har höjt rekommendationen för Electrolux till köp från tidigare behåll.

Lundin Miningvar 5,0 procent upp till 36:44 kronor ochBolidenökade 3,0 procent till 108:30 kronor. Ytterligare dollarförsvagning och förväntningar om stimulansåtgärder har drivit upp både bas- och ädelmetaller under förmiddagen. Swedbank Markets har höjt riktkursen för Lundin Mining och Boliden till 43 respektive 120 kronor.

Assa Abloy B tappade 0,5 procent till 167:70 kronor. ABG Sundal Collier har sänkt rekommendationen till behåll från tidigare köp.

MedaA ökade 2,3 procent till 57:35 kronor. Nordea Markets har höjt riktkursen för Meda till 80 kronor från tidigare 75 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Enirovar handelstoppad sedan Dagens Industri skrivit att ledningen för Eniro bjudit in riskkapitalbolag att delta i en finansiell lösning för bolaget. Enligt tidningen handlar det om tre riskkapitalister – Proventus, Altor och Triton – där den förstnämnda uppges vara den som har visat störst intresse.

Börserna i New York steg på tisdagen efter förväntningar om att centralbankerna ska göra mer för att säkerställa den ekonomiska tillväxten. Dow Jones slutade 1,8 procent upp, en förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +1,2 procent. S&P 500 steg 2,1 procent och Nasdaq Composite ökade 2,4 procent.

På tisdagen sänkte Bank of Japan oväntat sin styrränta samt beslutade att skapa en fond för att köpa olika tillgångsklasser. Australiens centralbank överraskade också genom att inte höja sin styrränta. Detta följde på att Fedchefen Ben Bernanke liksom chefen för marknadsgruppen vid Federal Reserve New York på måndagskvällen argumenterade för ytterligare expansion av Feds balansräkning.

Indexen på de ledande asiatiska börserna steg på onsdagen. Även där drevs marknaderna av spekulationer om att centralbankerna ska agera för att öka den ekonomiska tillväxten efter Bank of Japans besked på tisdagen. Nikkei 225 klättrade 1,8 procent och utökade därmed tisdagens uppgång om 1,5 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,2-0,4 procent i eftermiddag.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour
Annons från Moberg Pharma