Bankerna populära i hedgefonderna
Att ta rygg på proffsen brukar vara en bra strategi. Men när det gäller hedgefonderna kan det vara vanskligt. De gör nämligen ofta snabba förändringar i sina portföljer.
I samband med att ABB nästan kollapsade i höstas passade flera hedgefonder på att köpa aktier på kurser mellan 9 och 12 kronor. Ett par veckor senare sålde de. Samma visa när Skandia några veckor i september handlades till 12 kronor. Det är de bra affärerna, men de är svåra att upptäcka. ABB för att det inte är ett svenskt bolag och Skandia för att fonderna hade sålt innan den nya ägarstatistiken kommit fram.
Beteendet är genomgående för hedgefonderna som ofta köper och säljer aktier under samma dag. Ibland dyker en hedgefond upp i bank, men det beror ofta bara på att de blankat i en annan bank. Ibland råkar de äga aktien samma dag som statistiken är tillgänglig för att dagen efter ha sålt.
Sven Nymans RAM One har till exempel minskat sitt innehav kraftigt i Volvo och Nordea sedan årsskiftet. Och äger troligen inte längre Ericsson.
Men i ägarstatistiken framgår ändå vilka innehav som fonderna haft under en längre tid och som fortfarande finns kvar i portföljerna. Det är aktier som fonderna går “långa” i, det vill säga köper och behåller därför att de tror på en långsiktig uppgång.
Här finns exempelvis Brummerfonden Zenits innehav innehav i fastighetsbolagen Pandox och Lundbergs. Eller förvaltaren Harald Lundéns aktier i försvarskoncernen Saab och byggbolaget NCC. Genom att studera dessa innehav är det lätt att se att banker, fastigheter och skog är aktierna som hedgefondsförvaltarna föredrar.
Det går också att konstatera att de är de senaste årens vinnare på börsen. Det är aktier med bra kassaflöden och höga utdelningar som det går att räkna hem med vanliga nyckeltal. Det är en beskrivning som passar in på flera av Fredrik Lundbergs bolag, som mycket riktigt är en favorit bland fonderna. Zenit är storägare i både Lundbergs och det av honom dominerade Holmen. Av Futuris fem största innehav är fyra Lundbergbolag; Lundbergs, Holmen, NCC och Hufvudstaden. Lundén Eikosfond äger aktier i tre Lundbergbolag, varav två tillhör hans fem största innehav.
Det gemensamma för flera av de stora hedgefonderna är att de äger mycket bankaktier. Vän av ordning kan alltid argumentera för att bankerna står för en stor del av index och det är i och för sig sant.
Men hedgefonderna följer ju inte index och köpte merparten av sina aktier i höstas när utlänningarna sålde.
– Jag insåg att något var fel när samtliga av dem gav mer i utdelning än vad de ger på sina bästa bankkonton, sa en av de fem till Affärsvärlden i höstas.
En annan gemensam nämnare är byggbolagen. I fallet JM har både Lundén och RAM One gått på en ordentlig miss när de köpte en aktie med stor substansrabatt, men där lik efter lik dykt upp i garderoben sedan den gamle vd:n Carl Eric Stålberg lämnat bolaget. Hur det går i NCC, där tre av fonderna är ägare, återstår att se.Jättarnas favoriter
De fem största innehaven, per årsskiftet
Zenit
FSB
Nordea
Holmen
Pandox
Lundbergs
Eikos
Saab
NCC
JM
Hufvudstaden
Bergman & Beving
Merlin
SEB
Atlas Copco
Sexuritas
Electrolux
SKF
Ram One
Volvo
H&M
SHB
Nordea
Ericsson
Futuris
Holmen
FSB
Lundbergs
NCC
HufvudstadenJättarnas favoritaktier
De fem största svenska aktierna i hedgefondernas portföljer. Per årsskiftet (mkr).
Zenit, Brummer
FSB 320
Nordea 225
Holmen 150
Pandox 159
Lundbergs 121
Eikos, Lundén
SAAB 238
NCC 217
JM 62
Hufvudstaden 52
Bergman&Beving 41
Merlin, Lancelot
SEB 344
Atlas Copco 47
Securitas 19
Electrolux 19
SKF 18
RamOne, Sven Nyman
Volvo 360
Hennes&Mauritz 225
SHB 127
Nordea 118
Ericsson 77
Futuris, Brummer
Holmen 54
FSB 52
Lundbergs 49
NCC 40
Hufvudstaden 39
Källa: SIS ägarservice
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.