”Bankkonsolidering på is”
Det finns inga nya risker beskrivna i Swedbanks emissionsprospekt. Det säger Swedbanks styrelseordförande Carl Eric Stålberg i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.
– I ett internationellt prospekt, underskrivet av investmentbanker, så måste man belysa varje tänkbar risk som kan tänkas uppstå och utvecklas. När man vänder och vrider på varenda sten kan olika saker hända i ett värsta scenario, men vi har inte någonstans i prospektet kommenterat sannolikheten för att det här ska inträffa, säger Carl Eric Stålberg.
Swedbank påpekar att alla aktörer som varit med och gjort nyemissionsprospekt i rådande marknad vet att det blir en väldigt omfattande riskbeskrivning om vad som skulle kunna inträffa i det värsta scenariot i varje enskilt fall.
– Men det är ju inga nya risker som har tillkommit. Vi har tidigare sagt att kreditförlusterna i Baltikum kommer att öka, mot vad vi tidigare sagt, och vi har sagt att en devalvering i Baltikum givetvis inte skulle vara bra. Här har vi å andra sidan gjort stresstester som visar att vi kommer att klara även det, säger Carl Eric Stålberg.
Han konstaterar samtidigt att det inte finns någon ny information gällande bankens säkerställda exponering mot Lehman Brothers. Synen som presenterades i samband med det tredje kvartalet står fast.
– Vi har ingen förlustreservering på Lehman Brothers, men skulle fastighetspriserna ytterligare falla dramatiskt i USA är det klart att kanske något inträffar, säger han.
Swedbanks emission är till fullo garanterad och däribland har även Första och andra AP-fonden garanterat sin pro rata-andel av emissionen.
– Däremot har AP-fonderna inte garanterat att teckna mer än sin ägarandel, vilket en del andra ägare har gjort och därmed gör att vi kommer upp till vår 100-procentiga garanti av emissionen, säger Carl Eric Stålberg.
Swedbanks styrelseordförande vill understryka att det inte finns något fel i prospektet, men ser att terminologin däremot har förändrats från tidigare pressmeddelanden.
I prospektet avses med en garant en ägare som garanterar mer än sin ägarandel pro rata, till skillnad från tidigare utskick från Swedbank om emissionen då det med garanter även avsågs dem som garanterade sin ägarandel.
– Vårt prosepekt är korrekt och det jag sa på presskonferensen är också korrekt. Det är ett antal institutioner som till fullo garanterat emissionen. Några av dem har garanterat mer än sin pro rata-andel, däribland Folksam, Sparbankerna, AFA och AMF. Vid presskonferensen nämnde jag inte Första och Andra AP-fonden bland dessa då de endast garanterar sin pro rata-andel, säger Carl Eric Stålberg.
Det pågår ingen diskussion om vare sig en styckning av Swedbanks verksamhet eller någon försäljning av Robur, den baltiska bankverksamheten eller någon kontorsaffär med DNB Nor. I allmänhet är inte konsolideringsfrågan aktuell för de svenska storbankerna de närmaste åren.
– Spekulationsvågorna går höga och jag tycker att det är viktigt att få kommentera dagens skörd som jag tycker innehåller felaktiga spekulationer som bygger på rykten och annat, säger Carl Eric Stålberg.
Det finns inga styckningsplaner, enligt Swedbanks ordförande.
– Vi har heller inga pågående diskussioner om att sälja Robur, vår baltiska verksamhet eller att sälja kontorsrörelsen till DNB Nor, säger Carl Eric Stålberg.
Han konstaterar att det tidigare under en och en halv vecka pågick spekulationer om att Swedbank skulle gå samman med SEB, Nordea, DNB Nor och Danske Bank.
– Inget av det inträffade. Vi kan inte göra så mycket åt att människor spekulerar utan bara konstatera vad vi vet, vad vår bild är. Konsolideringsfrågan är inte aktuell de närmaste åren, säger han.
Att fyndköpa delar av Carnegie eller andra liknande tillgångar, så kallade distressed assets, som kan tänkas komma ut på marknaden är inte något prioriterat område enligt bankens styrelseordförande.
– Vi kommenterar aldrig i förväg om vi ska köpa eller sälja någonting, men det känns inte som att det finns så mycket vi är intresserade av just nu, säger Carl Eric Stålberg.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.