Juridik
Bästa året för byråerna
Transaktionsmarknaden, med börsnoteringar, fusioner och delningar av bolag, har gått från het till glödhet de senaste åren. För de flesta advokatbyråer är det detta som får dem att gå för fullt. De 54 advokatbyråer som ingår i Affärsvärldens sammanställning hade totalt 9,3 miljarder kronor i arvodesintäkter under 2016. Under 2015 var siffran 8,8 miljarder kronor.
Vinge tar hem segern i tillväxt, mätt i kronor. Ytterligare 90 miljoner kronor jämfört med 2015 lades till byråns arvodesintäkter som stannade på 940 miljoner kronor, en ökning med 10 procent. Vinges vd Maria-Pia Hope beskriver året som ovanligt.
– 2016 var ett år då alla våra verksamhetsområden gick bra samtidigt, och det är ovanligt i en fullservicebyrå som vår. Aktiviteten kring börsnoteringar fortsatte, lite mot min förmodan, ska jag erkänna. Det är ovanligt att noteringsfönstret står öppet så länge som det gjort. Vi har haft rejäl aktivitet ända sedan fjärde kvartalet 2013, säger hon.
Av fjolårets totalt 15 noteringar på Stockholmsbörsens huvudlista medverkade Vinge i sju stycken, bland annat Internationella Engelska skolan och Academedia. Vinge var även engagerad när AMF, Första AP-fonden och Folksam investerade cirka 5 miljarder kronor i Volvo Cars.
Branschens totala ökning var relativt jämnt fördelad över byråer med olika storlek. Men medan vissa små byråer har växt med stora tal i procent, har även påfallande många av de största byråerna gått bra. I ett mellansegment däremot, där arvodesintäkterna ligger mellan 50 och 100 miljoner kronor, ser det knackigare ut.
Förklaringarna är två: De större byråerna är de som har resurser att ta de komplexa och verkligt lönsamma transaktionsaffärerna. Bland de minsta byråerna finns nischer att plocka och här växer även en ny typ av byråer fram som bland annat tar marknad på enklare juridiktjänster som i snabb takt håller på att digitaliseras. Byråerna i mellansegmentet har hamnat i situationen att de måste välja väg mellan enklare juridik där avtal spottas fram av it-system eller ett premiumsegment, där det är juristernas expertis och rådgivning som efterfrågas.
Jan Dernestam, vd på branschledaren Mannheimer Swartling, stryker under den här trenden.
– Marknaden håller på att segmenteras mellan dem som tillhandahåller enklare tjänster som avlastar klienternas egna bolagsjurister och hanterar de största transaktionerna och tvisterna. Den som befinner sig i mellansegmentet kommer att tvingas välja väg. Det krävs mycket stora resurser för att klara av båda, säger han.
Jan Dernestam uppger att byrån för närvarande testar ett par system för artificiell intelligens och så kallad automated drafting. Inom ett par år kommer det att vara viktiga verktyg.
Mannheimer Swartling backade med 7 procent under 2016, men stannade ändå på en arvodesintäkt på bastanta 1,3 miljarder kronor.
– Minskningen beror dels på att jämförelseåret 2015 var osannolikt bra, dels på att vi avvecklat våra kontor i Tyskland. Orsaken till att vi lämnade Tyskland är att vi fick en större efterfrågan på heltyska ärenden snarare än det som är vår huvudstrategi, nämligen ärenden med koppling till Norden. Rensat för Tyskland backade vi ungefär 3 procent, säger Jan Dernestam.
Han ser tillbaka på ett år som var fullmatat med börsnoteringar, uppköp och fusioner och stora tvister. Bland byråns engagemang fanns fjolårets största affär i Skandinavien, amerikanska Mylans bud på läkemedelsföretaget Meda för cirka 80 miljarder kronor, där Mannheimer företrädde Meda, och Vinge stod på köparsidan. Andra affärer var börsnoteringen av Resurs Holding och SSAB:s nyemission på 5 miljarder kronor. Jan Dernestam pekar också på Vattenfalls pågående tvist om kärnkraften med tyska staten, en tvist med mer än 40 miljarder kronor i potten.
Innevarande år har börjat mycket bra, uppger han. Börsfönstret står fortfarande vidöppet och aktiviteten är hög även på privata M&A-affärer, tvister och på specialavdelningarna.
– Det är omöjligt att säga hur länge det kan hålla på. Det beror på omvärldsfaktorer som vad Donald Trump hittar på, hur det går med Brexit, utvecklingen i Kina och i eurozonen. Därför jobbar vi medvetet med att hålla mixen mellan transaktioner som står för ungefär hälften av våra engagemang samt tvistlösning och specialavdelningar med cirka 20 procent vardera. Det är en hedge för sämre tider, säger han.
Andra byråer som haft en tillväxt över snittet är Cederquist, amerikansk-brittiska DLA Piper samt svensk-finländska Roschier.
DLA Piper är en av världens största advokatfirmor med en total intäkt globalt på mer än 20 miljarder kronor. Sverigekontorets intäkter stannade på 260 miljoner kronor under 2016, vilket var en ökning med 16 procent och därmed den procentuellt största ökningen bland de större byråerna. Bakom tillväxten låg dock en fusion med Grönbergs advokatbyrå. Och orsaken till den var just den segmentering av marknaden som pågår.
– Det blir allt svårare att vara en mellanstor byrå. Vi har en fullservicestrategi, men före samgåendet med Grönberg var vi inte riktigt där. Nu har vi kompletterat med tvistlösning, compliance och lite extra på corporate finance, säger Gustaf Reuterskiöld, managing partner på DLA Piper i Stockholm.
En av byråerna som ökade mest i fjol är advokatbyrån Synch.
– Vi har arbetat på i enlighet med vår strategi och har vuxit organiskt. Vi har från starten 2014 bedrivit verksamhet genom fyra affärsområden med en tydlig tillväxtstrategi där kunden alltid varit i fokus. Nästa år förväntar vi oss en fortsatt tillväxt med 40 procent, säger Jim Runsten, vd på Synch.
Roschier är med en ökning på 15 procent den som tar hem titeln som den byrå med intäkter över 100 miljoner kronor som procentuellt växte mest i fjol på organisk väg. MP Fredrik Rydin tycker även att våren ser bra ut hittills. Bland pågående uppdrag finns Atlas Copcos försäljning av Dynapac, Bonniers försäljning av Nordic Cinema Group och den brittiska finansmannen Guy Hands förvärv av McDonalds nordiska verksamhet.
Ändå ser han tiden an med viss försiktighet. Återigen spökar det osäkra omvärldsläget.
– Det är högkonjunktur nu. Det kommer inte att fortsätta så för alltid, så är det bara och det måste vi ha med oss. Men vi är rustade för att möta nya utmaningar och vara en fullservicebyrå med bredd, djup och spets för att hantera de mest komplexa uppdragen, säger han.
Cederquists MP Tone Myhre-Jensen är nöjd efter en tillväxt på 14 procent.
– Vi har företrätt budgivarna på Nordnet (Öhmangruppen och Nordic Capital) i samband med att bolaget köptes ut från börsen. Det är ett exempel på hur vi kombinerat vår transaktionsaffär med kompetens kring finansmarknadsreglering vilket varit ett fokusområde för oss, säger hon.
Cederquist medverkade dessutom i noteringarna av bolagen Bonava, Catella och spelbolaget Mr Green. Byrån företrädde även bankerna vid Mylans bud på Meda.
– Det är lite så man undrar hur länge den höga aktiviteten på transaktionsmarknaden kan bestå. Det har varit intensivt i flera år nu, fortsätter Tone Myhre-Jensen.
Därför är hon extra glad över en framgångsrik satsning på processrätt, som till exempel entreprenadtvister. Det är ett område som kan ses som mindre konjunkturkänsligt än M&A- och IPO-marknaderna. Även hon pekar på digitaliseringen.
– Advokatbranschen är konservativ. Digitala framsteg som kan se enkla ut i andra branscher har nu kommit till oss och förenklar många processer oerhört mycket. Digitala signaturer är ett exempel som innebär att man inte behöver samla alla parter fysiskt för att signera avtal, säger hon.
Hon tittar även på artificiell intelligens vid till exempel due diligence-processer, men tekniken är ännu i sin lida.
– Man litar inte helt på utfallen ännu. Det krävs fortfarande manuell hantering för att verifiera att det blir korrekt, säger hon.
Gernandt & Danielsson hade en tillväxt i nivå med genomsnittet. Bland engagemangen finns Icas köp av det litauiska dagligvarubolaget UAB Palink för 2,2 miljarder kronor, General Electrics bud på 3d-skrivarföretaget Arcam för cirka 6 miljarder kronor och kinesiska HNA:s förvärv av 50 procent av aktierna i Rezidor Hotel Group till ett värde om cirka 3 miljarder kronor.
– Jag är nöjd med året. Vi har haft en tillväxt på omkring 6 procent, vilket är en rimlig nivå. En advokatbyrå måste växa för att kunna locka till sig nya förmågor, samtidigt får det inte gå för fort. Man måste växa med bibehållen kvalitet, säger Manfred Löfvenhaft, MP på Gernandt & Danielsson.
Vågen av nya bankregleringar har skapat uppdrag för en hel del byråer, bland annat Gernandt & Danielsson och Cederquist, dels för att det innebär att juridiken blir en allt större del av affärsförhandlingen i sig när det handlar om finansiella företag, dels för att affärsbankernas kapitalkrav inneburit att de blivit mindre villiga att ge lån. Det har i sin tur inneburit att företag allt oftare finansierar sig genom att ställa ut obligationer i stället för att ta lån, något som medför jobb för juristerna.
En annan trend på transaktionsmarknaden som Manfred Löfvenhaft pekar på är att allt fler säljare använder sig av försäkringar för att täcka sina garantiåtaganden. Detta för den händelse att det sålda bolaget med dess avtal och balansräkning skulle innehålla negativa överraskningar för köparen. Vid en oförsäkrad affär kan det leda till tvist mellan köpare och säljare, vid en försäkring är det ett försäkringsbolag som blir köparens motpart.
– Det här har underlättat många förhandlingar, säger Manfred Löfvenhaft.
Av: Gunnar Wrede
Så gjordes rankningen
I och med att de flesta affärsjuridiska byråer är kommanditbolag finns deras årsredovisningar inte officiellt tillgängliga via Bolagsverket. Därför har uppgifter om arvodesintäkter, antal anställda med mera samlats in direkt från byråerna. Listan utgörs av advokatbyråer som i huvudsak arbetar inom affärsjuridik och uppgifterna avser deras senaste räkenskapsår.
Så gjordes undersökningen
Uppgifterna samlades in direkt från byråerna i januari, februari och mars 2017 via mejl och telefon av Niklas Gilmark, marknadsanalytiker.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.