Bästa klapparna i bokhandeln

År 2014 har varit rikt på omdebatterade böcker. Affärsvärlden Platinum har valt ut de tre största snackisarna i bokfloden, tillika utmärkta julklappar till rätt mottagare.

När Lena Anderssons roman Egenmäktigt förfarande släpptes i augusti i fjol hyllades den unisont för sin djupgående undersökning av kärlek, längtan och relationer, vilket ledde till att den belönades med Augustpriset. Men få förstod nog att den även skulle komma att bli en av det här årets största boksnackisar. Det började när filmmakaren Roy Andersson i en intervju i tidskriften Fokus berättade att han är Hugo Rask – karaktären som romanens huvudperson Ester Nilsson är olyckligt förälskad i – och att han och Lena Andersson har haft en relation. ”Jag blev lätt chockad först, det var obehagligt. Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att hon skulle skriva om det. Jag hade inte uppfattat att relationen var så allvarlig” sa han under intervjun i oktober och tillade att relationen låg tio år bakåt i tiden. I en kommentar i Dagens Nyheter skrev så Lena Andersson att Hugo Rask är en fiktiv gestalt och att hela poängen med fiktion är att det som sker, det sker mellan pärmarna och bara där.

– En av orsakerna till att Egenmäktigt förfarande är en av årets snackisar är förstås att den redan var en snackis när den kom, eftersom att det är en fantastisk bok. Lena Anderssons dekonstruktion av förälskelsen och den grundläggande orättvisan i obesvarad kärlek fick oss alla att falla och vrida oss av generad identifikation, säger Jessika Gedin, programledare på SVT:s Babel, och tillägger:

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här