Bästa och sämsta hemsidorna

Affärsvärlden har rankat fondbolagens hemsidor. Robur och SEB är bäst, de håller en klass för sig.

Det har skrivits en hel del om fonder på internet. Framförallt har det handlat om tillkomsten av handelsplatser för fonder på internet och kapplöpningen mellan de olika aktörerna – E*trade, Fondex, Fondmarknaden och Investeringstorget – om vem som skulle komma först ut på nätet.

Skandiabanken drog i gång sitt Investeringstorg under första kvartalet i år. Fondex blev besökbart för ett par veckor sedan. Fondmarknaden står på tur inom kort. E*trade har prioriterat utvecklingen av aktiemäkleriet och beräknar inte vara färdiga med fonddelen förrän till hösten.

Samtidigt har fondbolagen, men lite mer i det dolda, putsat och filat på sina hemsidor. Sedan Affärsvärlden gjorde den senaste utvärderingen för precis ett år sedan (se Fondernas hemsidor saknar köptips) har det hänt en hel del. Kvaliteten varierar emellertid kraftigt.

Bäst

Affärsvärlden har rankat fondbolagens hemsidor, liksom de fondmarknadsplatserna som kommit igång. Föreningssparbankens fondbolag Robur och SEB Fonder, som båda har byggt om sina hemsidor under det gångna året, är bäst. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att de har flest kunder och mest resurser. Bland fondmarknadsplatserna är det mer jämt och här går utvecklingen så fort att det är svårt att kora en vinnare.

Utvärderingsmallen (se tabell i den tryckta tidningen, nummer 22/1999 sidan 45) är gjord för fondbolagens egna hemsidor och lämpar sig inte lika bra för fondmarknadsplatserna, eftersom dessa delvis har olika syften.

Fondbolagens hemsidor är i första hand till för att informera befintliga och presumtiva kunder om det egna fondutbudet, liksom att locka till investeringar.

Locka till investeringar

Fondmarknadsplatserna är om möjligt i ännu större utsträckning till för att locka till investeringar. Men här gäller det att hitta enkla och överskådliga vägar för att jämföra olika fondbolags fonder, skapa verktyg som ökar allmänhetens intresse och underlättar deras investeringar. Fondmarknadsplatsen bryr sig ju inte om vilken fond användarna investerar i.

Det borde vara viktigt att hemsidan tillför någonting utöver de löpande rapporterna från fondbolagen. Liksom att man utnyttjar flexibiliteten och aktualiteten i mediet. Internet är perfekt för avkastningsjämförelse: grafer där kunden själv kan välja perioder och jämförelseindex. Eller varför inte färska kommentarer och tips direkt från proffsen, de som förvaltar fonden. Men så långt är det ingen som kommit idag.

Minimikravet är att det finns färska andelskurser. Det gör det hos alla utom två: Didner & Gerge och LF Wasa. Därefter vill man sannolikt veta hur fonden har utvecklats. Diagram och tabeller med avkastningen under olika tidsperioder och jämfört med relevant index ger tre poäng.

Om kunden dessutom kan välja tidsperiod efter egna preferenser, som hos Robur, SalusAnsvar Öhman och Banco, ger det ytterligare två poäng. Dessvärre är det flera fondbolag vars kursdiagram och tabeller är gamla. H&Q:s diagram sträcker sig exempelvis bara fram till sista september 1998 och är alltså åtta månader gamla.

På nästa punkt, innehav i fonden, är det ännu sämre beställt med aktualiteten. En förteckning över alla aktier, som är mindre än två månader gammal, ger därför extrapoäng. Folksam och Aragon är ensamma om att uppdatera löpande. SalusAnsvar Öhman däremot rapporterar fortfarande innehaven per sista juni i fjol.

Köptips

Siffror och fakta i all ära, men det som sannolikt intresserar folk mest är köptips av olika slag. Men på den punkten är sidorna mycket torftiga. Endast SEB:s Fondmarknad har fått ett poäng för ett äkta tips om sin småbolagsfond. I övrigt består tips-poängen av standardiserade investeringsförslag, som ges när man svarat på ett par frågor.

Roligast

H&Q har den roligaste, med tolv udda frågor varav en lyder: Vilken av följande glassar föredrar du? Beroende på om du väljer banana split med allt, vaniljglass med chokladsås eller en liten citronparfait sorteras du in i en av fyra fondfamiljer och får förslag på en fondportfölj med en risknivå som förväntas passa dig.

Nära tips ligger nyheter och marknadskommentarer. Internet borde vara perfekt för att hålla andelsägare informerade, ändå finns många hemsidor utan sådana inslag. Om någon nyhet har mindre än en månad på nacken ger det en extrapoäng. Nordbanken lägger exempelvis ut en ny fondkrönika varje vecka. Och Carlson publicerar med jämna mellanrum marknadskommentarer för olika världsdelar, som vid ett ljust scenario kan fungera som köptips.

Om hemsidan uppfyller ovanstående borde det locka till affärer. På fyra hemsidor, förutom fondmarknadsplatserna, kan man köpa fondandelar direkt (2 poäng). Dessa är storbankerna och Skandia (via Investeringstorget). Andra har utförligt beskrivit hur man går till väga eller lagt ut blanketter som kan skrivas ut och skickas in (0,5 poäng).

Portföljhanterare

Som fondandelsägare vill man nog gärna se hur de egna innehaven utvecklas. Alla hemsidor med handel erbjuder portföljhanterare (2 poäng), liksom Banco och SalusAnsvar Öhman. På den här punkten finns en stor fördel med fondmarknadsplatser, eftersom de i regel är så kallade förvaltarregistrerade och, till skillnad mot fondbolagens portföljhanterare, kan visa fondinnehaven från många olika förvaltare. Fondex är inte riktigt där ännu, men planerar att lansera en sådan tjänst i juni.

Sist, men inte minst har bonuspoäng delats ut till innovativa och praktiska funktioner på hemsidorna. Till Robur för deras fondbevakning. Kunden kan välja ut ett par fonder vars kurs och avkastning i ett par intervall alltid är synlig på första sidan. Stjärna i kanten blir det också för mycket avancerad kursinformation.

SEB Fonder har fått en bonuspoäng för att de presenterar avkastningssiffror för i stort sett samtliga fonder som går att köpa i Sverige. Då kan en jämförelse göras med konkurrenterna. Via SEB:s Internetbank kan man köpa andelar i nio externa fonder, förvaltade av Fidelity, Fleming, FMG/Alterum och Mercury.

Dessutom har en bonuspoäng tilldelats Trevise för sin fondsimulator, där spararen kan plocka ihop en fondportfölj och få risk och avkastning analyserad utifrån historiska siffror. Däremot gör layout och grafik Trevise till en av de mest svårlästa hemsidorna.

Övriga artiklar om sparande via internet

Övriga artiklar

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight