Bättre vyer för LGP

Lilla LGP är en av de få telekomleverantörer som lyckats tjäna pengar på 3G-näten. Tacka huvudprodukten, masttoppsförstärkaren, för det.

Ett 3G-företag som går bra, finns det? Ja, faktiskt. I skuggan av jätten Ericssons kamp med sina problem har den lilla telekomleverantören LPG lyckats komma tillbaka igen. Och det mycket tack vare utbyggnaden av de nya mobilnäten.

LGP överraskade marknaden för ett par veckor sedan med en delårsrapport som både visade vinst och en försäljningsökning på hela 67 procent. Aktien reagerade därefter och steg med över 35 procent. Omsättningen det tredje kvartalet uppgick till 382 miljoner kronor, vinsten före skatt blev 40 miljoner och kassaflödet var 31 miljoner kronor. Det gör att LGP i stort sett är tillbaka där det var för ett par år sedan. På senare tid har företaget till och med nyanställt för att hantera de större volymerna.

Efter den senaste tidens starka kursutveckling ligger börsvärdet på dryga miljarden, vilket i stort sett motiveras av dagens vinstnivå. Frågan är därför hur utsikterna för en fortsatt uppgång ser ut.

LGP:s största produkt är så kallade masttoppsförstärkare (TMA) som sätts längst upp i mobiltelemasterna. De hjälper till att förstärka signalerna och är särskilt viktiga när mängden datatrafik ökar. Av LGP:s totala försäljning är 55 procent TMA-utrustning till de nya 3G-näten i framför allt Storbritannien och Sverige, där utbyggnaden är särskilt intensiv. Affärsvärlden uppskattar att runt en tredjedel av LGP:s omsättning kommer från 3G. Det gör sannolikt bolaget till den telekomleverantör som har högst andel 3G-försäljning just nu.

Orsaken till toppositionen är att LGP:s produkter ligger i en tidigare fas i utbyggnaden av ett nät än till exempel Ericssons. När man reser en mast brukar antenn och eventuell TMA sitta på redan från början medan basstation och liknande utrustning sätts dit först i ett senare skede.

Än så länge går utbyggnaden av 3G-näten trögt på de flesta håll i Europa. Det är mycket förseningar, men de flesta är ändå överens om att näten kommer att byggas. Det kommer bara att ta lite längre tid än tänkt.

– De närmaste kvartalen ser vi en jämn leverans, men för att 3G verkligen ska ta fart måste bristen på telefoner och tjänsteutbud lösas, säger LGP:s vd Bengt Broman.

Samtidigt försöker operatörerna krama ut så mycket det går ur nuvarande nät. Då kommer TMA väl till pass.

Indien och Ryssland är, vid sidan av USA, de största tillväxtmarknaderna för 2G-utrustning. Det betyder ytterligare TMA-försäljning för LDG.

Sammantaget ser tillväxtutsikterna för 3G i det lite det kortare perspektivet, alltså de närmaste kvartalen, rätt bleka ut. Men branschen räknar inte heller med någon ordentlig förbättring av efterfrågan förrän 2004.

Visserligen är pressen hård på både priser och bruttomarginaler, men hittills har LGP lyckats hålla ordning på kostnaderna. För nästa år spår Affärsvärlden en vinst efter skatt på runt tre kronor per aktie, vilket i dagsläget ger en vinstmultipel på drygt 12. Det är en värdering som inte tar hänsyn till de goda tillväxtmöjligheter som finns.

Kassaflödet lär försämras de kommande kvartalen på grund av att investeringarna ökar från nästan noll de senaste två kvartalen till mellan 20 och 25 miljoner per kvartal. Men risken att det ska bli negativt är rätt liten.

LGP har också en av branschens starkaste balansräkningar med en soliditet på för närvarande 68 procent. Och andelen stiger. Det ger bolaget goda möjligheter att agera i den omstrukturering bland telekomleverantörerna som bara har börjat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.