Bavarian bekräftar finansiering från danska staten

Danska bioteknikbolaget Bavarian Nordic bekräftar att det kommer erhålla upp emot 800 miljoner danska kronor i finansiering från staten, enligt ett pressmeddelande.
Bavarian bekräftar finansiering från danska staten - provror-900
Foto: Henrik Montgomery/TT
Pengarna ska hjälpa bolaget att påskynda utvecklingen av ett covid-19-vaccin som ska ytterligare stärka immunförsvaret i redan vaccinerade personer och de som redan haft viruset. Samarbetspartner är bland annat Expres2ion Biotech.

Först ut med uppgifterna om finansieringen var EU då de avgör i bidragsfrågan. Det fick aktierna i båda bolagen att rusa med dubbla procenttal. De blev vid lunchtid stoppade i avvaktan på bekräftelse.

Under avtalet kan Bavarian få 80 miljoner danska kronor i förskott, och sedan ytterligare upp emot 720 miljoner villkorat av ett antal definierade milstolpar. Det gäller bland annat slutförandet av den nu aktuella fas 2-studien med vaccinkandidaten ABNCoV2, utvecklingsmilstolpar i fas 3 och uppskalning av tillverkning.

Samtlig finansiering är föremål för återbetalning i ett senare skede, men bara under förutsättning att vaccinet godkänns av EU-kommissionen. Återbetalningen kan ske i form av leveranser av vaccindoser och royaltybetalningar från försäljningen till andra kunder.

Bavarian uppger att överenskommelsen inte påverkar guidningen för 2021.

ABNCoV2 utvecklades ursprungligen av Adaptvac, där Expres2ion Biotech ingår, och Bavarian har licensierat de globala kommersiella rättigheterna. Det danska bolaget ansvarar också för de fortsatta kliniska studierna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.